Dít staat je te wachten als je stopt met de pil
- Redactie
- in Kinderwens
- 1
- 212730
- 30/05/2022
Als je samen met je geliefde hebt besloten om voor een kindje te gaan is de eerste stap stoppen met de pil (als je aan de pil bent natuurlijk). Maar dit kan best wat rare dingen met je lijf doen. Wat dan precies?
Als je de anticonceptiepil slikt, legt dit in principe je eigen cyclus plat. Je krijgt op dat moment geen eisprong meer en je baarmoederslijmvlies wordt minder toegankelijk voor spermacellen. In je stopweek word je wel ongesteld en wordt je baarmoederslijmvlies afgestoten, maar dit is eigenlijk geen echte menstruatie. In die week krijg je je onttrekkingsbloeding. (Het is overigens belangrijk dat je een maand voordat je stopt met de pil begint met het slikken van foliumzuur. Dit verkleint de kans op een hazenlip of een open ruggetje namelijk.)
Lees ook
Pil vergeten? Mannen ook verantwoordlijk voor anticonceptie vrouw
Als je stopt met de pil
Wat gebeurt er dan met je lichaam als je eindelijk die anticonceptiepil in de prullenbak gooit? Als je stopt met de pil krijg je allereerst weer de normale onttrekkingsbloeding zoals je dat gewend bent. Pas op het moment wanneer je normaal gesproken weer de pil zou nemen en je doet dit niet, ben je eigenlijk pas aan het ontpillen en heeft je lichaam door dat er iets veranderd is. Je eigen cyclus moet nu weer op gang komen. Het duurt ongeveer een maand voordat de hormonen van de pil uit je lichaam zijn. Maar voordat je lichaam haar eigen hormoonproductie en cyclus weer op gang heeft geholpen, kan best even duren. Dit omdat deze zo lang is platgelegd. Het kan zo acht weken of langer duren voordat je weer ongesteld wordt. Vaak denken vrouwen dat ze zwanger zijn maar is dit dus nog helemaal niet het geval. (Alhoewel het natuurlijk geen kwaad kan om een testje te doen, want je weet maar nooit!)
Je cyclus is vaak het eerste halfjaar heel onregelmatig. Meestal zijn het lange cycli, of sommigen zijn ineens om de paar dagen ongesteld. Oftewel: er klopt bij veel dames helemaal niks van. De meesten hebben na een halfjaar ongeveer weer een regelmatig menstruatieritme. Soms sneller en bij sommigen duurt het helaas langer dan een jaar. Wat een normaal ritme is? Officieel is dit bij een cyclus tussen de 21 en 35 dagen – met minimaal 2 dagen helder bloedverlies. De menstruatie volgt altijd ná de eisprong, maar als de eisprong heel lang op zich laat wachten word je soms wel gewoon ongesteld, zonder dat je een eisprong hebt gehad. (Maar meestal is een menstruatie gewoon het teken dat je weer een eisprong hebt gehad.) Je kunt voor de zekerheid een ovulatietest doen om te weten of en wanneer je een eisprong krijgt en wat je meest vruchtbare dagen zijn.
Bijwerkingen na het stoppen met de pil
Als je jarenlang de pil hebt geslikt en hiermee stopt kunnen er flink wat bijwerkingen optreden. Sommige vrouwen hebben hier overigens helemaal geen last van. Bijwerkingen zijn onder andere acné, buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten en tepels en stemmingswisselingen. Zodra de hormonale situatie in je lichaam weer op orde is verdwijnen deze klachten vanzelf.
Zwanger worden
Uiteraard is het mogelijk om direct na het stoppen met de pil zwanger te worden. Vaak gebeurt dit echter niet. Bij de meerderheid duurt dit wel een aantal maanden of langer. Over het algemeen adviseert men ook om eerst even de eerste echte menstruatie af te wachten na het stoppen met de pil, zodat je lichaam haar hormoonspiegel weer in balans kan brengen.
Wat zijn jouw ervaringen met het stoppen met de pil? Van welke bijwerkingen had jij last?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje