Ontspanning voor moeder en kind: babymassage

Ontspanning voor moeder en kind: babymassage
  • in Baby
  • 0
  • 12185
  • 24/04/2017

Toen mijn oudste dochter bijna drie maanden was, kreeg ik voor mijn verjaardag een cursus babymassage. Ik was door het dolle heen! Het leek me zo leuk om haar op die manier iets extra’s te kunnen geven. Het was inderdaad even speciaal als ik me had voorgesteld. In dit artikel wil ik mijn ervaringen delen.

Waarom babymassage?

Simpel: ik vond het gewoon zo heerlijk om aan dat minibabylijfje te zitten. Dat zachte huidje, die spekkussentjes, heerlijk. Als ze er dan ook nog eens lekker van zou kunnen ontspannen, wie was ik dat om dat niet te doen? Zeker na lange werkdag had ik behoefte aan een vorm van intenser contact. In de babymassage-handleiding die ik na de cursus kreeg staat de volgende quote:

“Al wordt een kind volgegoten met melk, als het niet wordt gedragen, gewiegd, gestreeld, vastgehouden en gemasseerd, zal het van honger wegkwijnen”.
Tikje dramatisch, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Voor zo’n klein wezentje is het zo belangrijk om genoeg liefde, warmte en aandacht te krijgen!

Babymassage kent – naast dat het fijn is met je handen over dat kleine babylijfje te wrijven –  een aantal positieve aspecten. Onder andere:

  • De stofwisseling in de cellen verbetert
  • De bloedsomloop wordt gestimuleerd
  • De zenuwuiteinden worden geprikkeld
  • Het kan buikkrampjes en verstoppingen verminderen
  • Het stimuleert zintuiglijke-, motorische- en emotionele ontwikkeling
  • Het verdiept de band tussen ouder en kind. Doordat je geconcentreerd met het lijfje van je kind bezig bent, ga je de lichaamstaal beter begrijpen en daardoor kun je beter aanvoelen wat je kindje van je vraagt.

Shantala babymassage

De cursus die ik volgde was Shantala Babymassage. Shantala was een vrouw uit India die haar zoontje dagelijks masseerde. Deze manier van masseren is in India een heel gebruikelijke manier van verzorging geworden. Zodoende is de hele massage naar Shantala vernoemd. Babymassage wordt in Nederland ook steeds bekender en steeds meer mensen masseren hun kindjes. Hoera voor Shantala!

Hoe begin je?

Het is lastig om in tekst volledig uit te kunnen leggen hoe je babymassage aanpakt. Daarom heb ik wat video’s gezocht die het goed laten zien. Wil je het graag goed leren? Dan zou ik je aanraden om toch een cursus te volgen. Zelf heb ik één middag les gehad aan huis.

Als je begint heb je het volgende nodig:

  • Olie op lichaamstemperatuur. Ik heb pure amandelolie gekocht hiervoor. Je kunt de olie op lichaamstemperatuur krijgen door een scheutje in je handen de doen en het goed tussen je handen te wrijven.
  • Een schone, rustige kamer waar het ongeveer 23 graden is. Je kindje ligt tijdens de massage grotendeels bloot, dus dan is het prettig als hij/zij het niet koud heeft.
  • Een handdoek voor op je schoot. Als zo’n geoliede baby begint te kronkelen is het prettig als je zelf niet meteen onder zit

In het kort:

Je kunt Shantala Babymassage elke dag doen. Een massagesessie duurt ongeveer een kwartiertje a 20 minuten. Helemaal in het begin kun je, om je kindje te laten wennen, over de kleertjes heen masseren. Als dat goed gaat, kan het op het blote lijfje.

De massage doe je in deze volgorde: borst, armen, handjes, buik, benen, voetjes, rug en gezicht. Sommige kindjes vinden gezichtsmassage fijn, maar er zijn ook kindjes die er niets van willen weten. Sla dat dan lekker over en houd je bij de andere onderdelen.

Wanneer kun je beter niet masseren?

In feite is babymassage geschikt voor elke baby vanaf zes weken oud, maar er zijn wel een aantal situaties om rekening mee te houden. Je kunt beter niet masseren als je kindje ontstekingen op zijn huid heeft, als hij net is ingeënt (na 24 uur kan het weer) of als het grote vochtophopingen heeft. Als je kindje allergiegevoelig is, doe dan voorafgaand aan elke massage even een korte allergietest. Dat doe je heel eenvoudig door een beetje olie aan de binnenkant van de pols van je baby te wrijven. Als er na vijf minuten geen allergische reactie is, dan kun je veilig aan de slag.

Heb jij je kindje weleens gemasseerd of ben je van plan dat ooit te doen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Esther, 29, is getrouwd en moeder van twee prachtige dochters. Ze is online redacteur bij een bekend tijdschrift voor kinderen en in haar vrije tijd schrijft ze vaak en graag. 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50