Ontzwangeren: dit staat je na de zwangerschap te wachten...

Ontzwangeren: dit staat je na de zwangerschap te wachten...
  • in Moeder
  • 0
  • 46817
  • 28/06/2020

Als je denkt dat je je eigen lichaam weer terug hebt op het moment dat je het laatste kraamverband in de prullenbak gooit, heb je het mis. Er bestaat namelijk zoiets als ontzwangeren. Wat staat je allemaal te wachten?

De natuur heeft dat heel leuk bedacht: hormonaal gaan we negen maanden op en na de bevalling weer negen maanden af. Deze hormonale schommelingen hebben effect op je lichaam en op je gemoedstoestand. Je weet dat je (nog) aan het ontzwangeren bent als je de volgende opties herkent:

Waarrr zijn die tampons/maandverbandjes?

Je vraagt je af wanneer je ongesteld zal gaan worden. Als je meteen na de bevalling flesvoeding geeft, kun je er op rekenen dat je zo’n zes weken na de geboorte van je kindje weer tampons in het winkelmandje kunt leggen. Geef je borstvoeding? Dan is het maar net de vraag. De stelregel is dat je niet ongesteld wordt als je minstens één keer in de zes uur voedt, maar dit gaat lang niet bij iedereen op. Zorg er dus maar voor dat je altijd een tampon of maandverband meeneemt. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt…

Kwalen

Ontzwangeren kan een legio aan kleine kwaaltjes met zich meebrengen. Hoofdpijn? Duizeligheid? Prikkelbaar? Slapeloos? Rusteloos? Mocht je geen verklaring hebben voor bovenstaande vervelende kwaaltjes, dan kun je er vanuit gaan dat het ontzwangeren hier de oorzaak van is. Let wel op: als je erg down bent, meestal verdrietig en voornamelijk angstig is het misschien handig om contact op te nemen met je huisarts. Het zou namelijk best kunnen dat je last heeft van een postnatale depressie. Naar schatting hebben 10 tot 20% van de vrouwen hier last van... Hier lees je er meer over.

Haaruitval

Zo ongeveer tegelijkertijd met het moment waarop je je kleintje haar eerste prakje naar binnen schuift, valt je haar in bosjes uit. Was het tijdens de zwangerschap meestal nog dik en glanzend, heb je nu in het beste geval een pluk pluis op je hoofd waar President Trump (oh god…) om zou lachen. Schrik niet als je in de douche bosjes haren tegelijk eruit trekt, je in bed een halve pruik terugvindt en een kort pittig kapseltje opeens een reële optie voor je wordt.

Lees ook:
Zo veel haar kun je na de bevalling verliezen!

Huh?

Heb je deze zin al vijfentwintig keer gelezen en weet je nog steeds niet waar dit artikel over gaat? Grote kans dat vergeetachtigheid en concentratieproblemen ook een van de kwaaltjes zijn waar je last van hebt bij het ontzwangeren. Als je hormonen weer wat tot rust gekomen zijn en je minder last hebt van slaapgebrek, zal je merken dat het steeds beter gaat. Over een tijdje kan je gewoon weer een heel boek lezen, als je daar de tijd voor kan vinden!

'Nee schat, vandaag niet'

Een verminderd libido is ook een bekende klacht na de zwangerschap. Het duurt simpelweg even voordat je je na een zwangerschap weer helemaal comfortabel in je nieuwe lichaam voelt. Niet alleen ziet alles er anders uit dan voorheen, je voelt je als moeder ook gewoon anders. Bovendien dragen slaapgebrek en hormonale schommelingen niet bepaald bij aan zin om los te gaan in de slaapkamer. Dit kan best een vervelend probleem zijn, voor allebei. Praat hier samen dus goed over. 

Lees ook
 Deze souvenirs houd je over aan een zwangerschap. Maar of je daar zo blij mee moet zijn...

Wennen

Ook geestelijk krijg je tijdens het ontzwangeren een hoop te verwerken. Kon je voorheen gewoon doen wat jij wilde en had je alleen rekening te houden met je partner, nu sta je 24/7 in dienst van een klein frummeltje. Je bent de hele dag bezig met knuffelen (<3), aankleden, voeden, verschonen en je houdt het huishouden draaiende. Bovendien probeer je je sociale leven op poten te houden (je wilde immers niet ‘zo’n moeder worden die haar vriendinnen niet meer ziet na de komst van de baby’) en doe je - als je verlof erop zit - je stinkende best op je werk. Ruim 10% van de moeders heeft bovendien ook nog met een postnatale depressie te dealen. Kortom: er komt nogal wat op je af, als nieuwe moeder. Geef jezelf echt de tijd om aan al deze veranderingen te wennen. Natuurlijk ben je dolgelukkig met je kleintje, maar je hoeft echt niet heel blij te zijn om de gebroken nachten. Houd je er trouwens maar aan vast dat het allemaal beter gaat worden: dat wordt het echt!

Ontzwangeren kost tijd en wennen aan een nieuwe baby ook. Ook als het een tweede, derde of achtste baby betreft, trouwens. Geef je lichaam deze tijd en accepteer dat een zwangerschap en alles wat daarbij komt kijken gewoon langer duurt dan de negen maanden waarin je je kindje daadwerkelijk draagt. Het komt allemaal goed!

Zo, en nu weer even huilend een bosje haar van mijn schouders plukken.

Van welk ontzwangerschapskwaaltje had jij enorme last?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50