Ontzwangeren: wat kun je verwachten?

Ontzwangeren: wat kun je verwachten?
  • in Moeder
  • 3
  • 7808
  • 18/06/2016

Ontzwangeren: je had er weleens van gehoord, maar meer dan dat je lijf weer langzaam moet herstellen van de bevalling, kun je je er eigenlijk niet bij voorstellen. Wat is ontzwangeren nu precies? En wat moet je ervan verwachten? 

Je hoort vaak 'negen maanden zwanger, negen maanden ontzwangeren'. Maar wat je je hierbij voor moet stellen? Ontzwangeren duurt inderdaad vaak negen maanden tot een jaar. Verwacht dus niet dat je na je bevalling direct weer de oude bent. Dit is net als zwanger zijn een geleidelijk proces.

Kraamtranen
Veel mensen zeggen dat de kraamtranen de start zijn van het ontzwangeren. Direct na je bevalling heb je namelijk vaak veel adrenaline in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je energie hebt voor bijvoorbeeld de nachtvoedingen. Maar na een paar dagen wordt de adrenaline in je lichaam minder en komt de vermoeidheid. Ook komt dan eigenlijk het besef van wat er allemaal veranderd is in je leven. Oftewel: er hoeft maar íets te gebeuren en je barst in tranen uit.

Vervolgens is de kans groot dat je last krijgt van diverse klachten zoals haaruitval (slik vitamine B12!), urineverlies, aambeien, vergeetachtigheid, gespannen en/of gestrest zijn, moeilijke stoelgang, moeheid, slaapproblemen (ondanks je moeheid), depressie, schildklierproblemen (zelfde symptomen als depressie), duizeligheid, hoofdpijn en opvliegers.

Hoe snel herstel je?
Op de vraag hoe snel je herstelt, moet je een onderscheid maken tussen fysiek en emotioneel herstellen. Je baarmoeder zal na ongeveer zes weken weer hersteld zijn (= de normale grootte hebben). Psychisch kan het nog wel maandenlang duren. Je zult – ook door de slapeloosheid – wellicht nog maanden chagrijnig of prikkelbaar zijn.

En je menstruatie? Dit ligt aan je hormoonhuishouding en aan het feit of je borstvoeding geeft. Als je borstvoeding geeft, onderdrukken je hormonen de opbouw van baarmoederslijmvlies. Als je geen baarmoederslijmvlies opbouwt, zul je ook geen eisprong krijgen, en dus ook geen menstruatie. Sommige vrouwen worden na enkele weken weer ongesteld, sommigen na een paar maanden; dit verschilt erg per persoon.  

En dan je oude gewicht van voor je zwangerschap: wanneer ga je dat weer bereiken? In ieder geval niet direct na je bevalling, want het extra gewicht dat je hebt gekregen is niet alleen het gewicht van je baby. Het grootste deel van je zwangerschapskilo’s raak je vanzelf weer kwijt. Het kan dat je niet al je kilo’s vanzelf kwijtraakt. Belangrijk is om dan gezond te gaan eten, en níet te gaan lijnen. Al helemaal niet zolang je nog borstvoeding geeft. Het beste is om zo natuurlijk mogelijk te eten: geen toegevoegde suikers, E-nummers en bewerkte producten. Zolang je veel groente, fruit, eiwitten, wat koolhydraten en gezonde vetten binnenkrijgt én genoeg beweging krijgt, kun je weer prima op je oude gewicht komen.

Hoe herstel je goed en snel?
Wil je het liefst zo snel mogelijk herstellen? Dan zijn er wat praktische dingen die je kunt doen (maar verwacht er geen wonderen van).

  • Vraag hulp! Oppasopa’s en -oma’s zijn God’s greatest gift to mommy’s. Als jij het gevoel hebt dat je slaaptekort hebt of behoefte hebt om even te ontspannen en weg moet van de poepluiers, schroom dan niet om te vragen of je (schoon)ouders een dagje willen oppassen. Vaak vinden ze dit alleen maar leuk!
  • Probeer zoveel mogelijk slaap te pakken. Probeer ook te slapen zodra je kleine een middagdutje doet. Kolf en vraag of je partner wat nachtvoedingen over kan nemen.
  • Ga regelmatig naar buiten voor wat frisse lucht, ook al heb je daar misschien niet zo’n zin in.
  • Let op de signalen van je lichaam. Geeft je lichaam aan dat je niet weer fulltime aan de slag kunt? Geef dit dan aan bij je werkgever.

Heb jij veel last gehad van ontzwangeren?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50