Ook roken vóór de zwangerschap heeft invloed op gezondheid baby

Ook roken vóór de zwangerschap heeft invloed op gezondheid baby

Als je denkt dat het goed is om voor je zwangerschap te minderen/stoppen met roken, omdat je het beste wilt voor je toekomstige kind dan kom je bedrogen uit. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Het blijkt dat zelfs heel weinig roken vóór je zwangerschap al funest is voor de gezondheid van je toekomstige baby.

Onderzoek

Voor het onderzoek worden de gegevens van ruim twaalf miljoen moeders geanalyseerd. Negen procent zei in de drie maanden voor de zwangerschap nog te roken. In het eerste trimester rookte nog zeven procent, zes procent in het tweede en iets minder dan zes procent in het derde trimester.

Roken voor je zwangerschap

Nu was al bekend dat roken tijdens de zwangerschap ernstige gevolgen kan hebben voor de ongeboren baby, maar uit dit onderzoek blijkt dat er ook ernstige gezondheidsrisico's zijn voor de baby als je vóór de zwangerschap rookt.

Zo bleek dat er bij 9,5 procent van de onderzochte moeders problemen optraden bij hun pasgeboren baby. Zo was er behoefte aan een behandeling bij ingeklapte longen, beademing voor meer dan zes uur, epileptische aanvallen en/of andere neurologische problemen.

Volgens cijfers uit het onderzoek blijkt dat, ook na correctie van factoren als leeftijd, etniciteit en het BMI van de onderzochte moeder, moeders die voor de zwangerschap rookten 27 procent kans hadden op ernstige gezondheidsproblemen bij hun pasgeboren baby. Dat risico steeg naar zo'n 32 procent als de moeder tijdens de zwangerschap de sigaretten niet link kon laten liggen. Ook is de kans op een opname bij de neonatale intensieve zorg een stuk groter (24 tot 32 procent) voor de pasgeborenen van moeders die zowel voor als tijdens de zwangerschap rookten.

Lees ook:

Alles wat je wilt weten over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Eén op de tien zwangeren rookt weleens

Bron: Scientias.nl, beeld: AI, Midjourney

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50