Opvoedcoach Annelies: ‘Als je kinderen weer eens ruzie maken’
- Annelies---WOW
- in Opvoeding
- 0
- 1391
- 22/04/2023
Hebben je kinderen weer eens ruzie met elkaar? Bloedirritant toch? Wat kun je het beste doen om de boel te sussen en alles in goede banen te leiden? Opvoedcoach Annelies laat aan de hand van een voorbeeld uit haar eigen mannengezin zien hoe zij dit aanpakt.
“Lalala… Automatisch…stil staan dat bestaat niet…lalalalalala”
“Wil je ophouden met zingen? Ik vind het irritant.”
“Alles in beweging, LALALALA…”
“Ik vroeg toch of je wilde stoppen met zingen? Ik vind het echt irritant!”
"LALALALALA…”
“STOP MET ZINGEN!!! IK VIND HET MEGA IRRITANT!!”
The fight is on
Ja hoor, mensen, daar zijn we weer. Another day at the office. Welkom in mijn mannenhuishouden. Kind 1 zingt enthousiast een gezellig liedje (vindt hij). Kind 2 denkt hier héél anders over en maakt er een probleem van. Hij vraagt nog keurig netjes of de ander wil ophouden, maar je raadt het vast. In plaats van dat Kind 1 ermee ophoudt, zingt hij nog een tandje harder. En ja hoor… a fight is born. Zo snel kan het gaan.
Nou ik vertel je niks nieuws, die herken je ongetwijfeld. Zo gaat het (helaas) nou eenmaal tussen broertjes en zusjes en dat is bij mij in huis echt niet anders.
Hoe ga je om met ruzie tussen je kinderen?
Ik zal je vertellen wat ik hiermee gedaan heb. Ik heb Kind 2 laten zien, dat hij zélf kan bepalen hoe hij met zo’n situatie die hem irriteert, kan omgaan. Je hebt namelijk altijd een keuze: je kunt je laten irriteren, of je doet het niet.
Ik liet hem zien dan als hij zich liet irriteren, dat zijn probleem dan eigenlijk alleen maar groter wordt. En ik vroeg hem: “Wat gebeurt er als je een motor benzine geeft? En als je het gas extra hard indrukt?” Tsja… dat vond hij niet zo moeilijk. Dan gaat de motor harder rijden.
“Maar… Wat nu als je de motor geen benzine meer geeft?” Dat wist hij ook: dan doet hij het op een bepaald moment niet meer.
Want hoe lastig sommige situaties ook zijn. Het ene kind kan het andere kind niet dwingen om op te houden met zingen. Hij kan wél veranderen hoeveel invloed het op hem heeft. Door zelf anders op de situatie te reageren.
Kortom: Geef je de motor benzine? Of niet? Want dan zal je merken dat het vanzelf ophoudt.
Jij bepaalt hoe een lastige situatie verloopt
Jij kan dus zelf bepalen hoe een lastige situatie verloopt. Geef je het extra benzine? Dan zal je merken dat het je alleen maar bozer en geïrriteerder maakt.
Of lukt het je om er niet op te reageren? En er geen aandacht/benzine aan te verspillen, want dan zal je merken dat je een paar minuten later gewoon weer verder kan en je het hele voorval alweer vergeten bent.
Wat is realistisch om van je kind te verwachten?
Klinkt easy peasy, maar in de praktijk is dit voor jonge kinderen heel lastig. Jonge kinderen worden echt gedreven door hun impulsen en daardoor reageren ze vanuit die eerste, pure emotie.
Het is vaak heel lastig om dit ook echt in de praktijk toe te passen. Maar het is wel een belangrijk inzicht om ze mee te geven. En je zal merken, uiteindelijk valt dat kwartje. Zie het als een zaadje planten, waarvan je in de toekomst kunt oogsten.
En weet je wat het leuke is? Voor ons als ouders werkt het precies hetzelfde. Ook wij kunnen bepalen hoe een lastige situatie verloopt. Vol strijd, gedoe en ellende of je kunt het loslaten en er relaxt op reageren.
Extra superhandige tip
En hebben je kinderen hier nou toch een fikse ruzie over gehad? Omdat het niet lukte om die motor geen benzine te geven? Bekijk dan hier op mijn Instapagina nog een superhandige tip, die iedere ouder met meerdere kinderen gezien moet hebben. Dat gaat je namelijk een hoop rust geven:
Lees ook:
Opvoedcoach Annelies: 'Met een het-is-een-fase- houd je jezelf voor de gek'
Als je kind zijn schouders ophaalt als hij straf krijgt
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)