Ouders pushen school om hoger eindadvies
- Redactie
- in Lifestyle
- 2
- 5878
- 01/05/2017
Bijna de helft (44 procent) van de basisscholen voelt zich na de uitslag van de eindtoets onder druk gezet door ouders die willen dat hun kinderen naar een hogere vervolgopleiding gaan.
Lees ook:
Ontevredenheid ouders heeft geen invloed op schooltijden kind
Dat blijkt uit een evaluatie van de Wet Eindtoetsing PO van het ministerie van Onderwijs. Als uit de resultaten van de eindtoets blijkt dat een leerling goed gescoord heeft, klopt een derde van de ouders bij de school aan voor een hoger schooladvies. Bij ouders die gemiddeld of hoogopgeleid zijn, gaat het zelfs om de helft van de ouders.
Dat betekent dat de juffen en meesters van groep 8 zich na de meivakantie weer schrap kunnen zetten voor deze gesprekken, want dan maken de meeste scholen de resultaten van de eindtoets bekend. 60 procent van de ouders met kinderen die hoger scoren op de toets dan verwacht, heeft een gesprek met de school.
Sinds drie jaar moeten alle basisscholen bij leerlingen van groep 8 een eindtoets afnemen. Met de uitslag wordt gecontroleerd of scholen een passend schooladvies hebben gegeven. Als kinderen hoger scoren dan in het schooladvies staat, moeten scholen het advies heroverwegen.
Meer dan score alleen
Uit de evaluatie, waarvoor ook ouders zijn geïnterviewd, blijkt dat een op de zeven ouders denkt dat de school het advies moet bijstellen bij een hoge eindtoetsscore, maar dat is niet zo. De school moet nog eens goed afwegen of het schooladvies juist is, maar neemt in die weging meer factoren mee dan alleen de score op de eindtoets. De ontwikkeling en het gedrag van een leerling spelen bijvoorbeeld ook een rol. Vorig jaar kreeg een op de vijf kinderen in groep 8 die de toets erg goed maakte alsnog een hoger advies.
Naar beneden bijstellen is sowieso niet aan de orde, ook niet als leerlingen de eindtoets minder goed hebben gemaakt. Bijna de helft van de ouders denkt dat een bijstelling naar beneden wel mogelijk is.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje