Over PCOS: 'Ik dacht dat ik ongesteld werd, maar het bleken nepbloedingen te zijn'
- Chantal
- in Kinderwens
- 0
- 1278
- 12/11/2022
Tot en met 13 november is het de Week van de Vruchtbaarheid. In die week staan we stil bij de impact van vruchtbaarheidsproblemen op je leven. Ze vertelt een BabyBytes-lezeres dat zij last heeft van PCOS. 'Ik dacht dat ik ongesteld werd, maar het bleken nepbloedingen te zijn.'
Wat is PCOS?
Bij PCOS, of wel het polycysteus-ovariumsyndroom, zitten er veel blaasjes in je eierstokken. Die blaasjes staan beter bekend als cysten. Normaal gesproken groeit er 1 blaasje met een eicel erin. Als het blaasje knapt en de eicel komt vrij is er sprake van een eisprong. Maar bij PCOS zijn er meerdere blaasjes, maar die groeien niet goed. Ook knapt er vaak geen blaasje en ontstaat er dus geen eisprong, waardoor je ook niet ongesteld raakt. Je eierstokken werken ook minder goed.
Daar kan deze BabyBytes-lezeres meer over vertellen.
Kinderwens
"Eind 2019 besloten mijn man en ik om alle anti-conceptie aan de kant te gooien om onze kinderwens hopelijk snel in vervulling te laten gaan. De eerste maanden werd ik tussen de 28 en 40 dagen ongesteld. Ik had meerdere ovulatietesten gedaan, maar deze waren altijd zo’n 10 dagen vaag positief of negatief. In eerste instantie dachten wij dat dit aan het ‘ontpillen’ zou liggen. Intussen keken we al stiekem online naar de inrichting voor een babykamer en fantaseerden we over verschillende namen. Heerlijk vonden wij dat!"
Niet serieus genomen
"Toen rond de zomerperiode de cyclussen steeds langer werden ( lees tot 50/60 dagen) en na de zomer de menstruatie plots uitbleef, hebben we meerdere zwangerschapstesten gedaan. Helaas waren die telkens negatief. Na cylcusdag 60 zochten we contact met de huisarts. Ik mocht op gesprek komen bij zijn vervanger. Dit was een gesprek waarin ik het gevoel had dat ik niet serieus werd genomen vanwege mijn leeftijd (blijkbaar is 23 te jong?). Er werd gezegd om nog maar even af te wachten."
Zelf proberen
"Na 100 dagen had ik nog altijd geen menstruatie en mocht ik beginnen met medicatie die een menstruatie zou opwekken waardoor alles gereset zou worden. Maar deze tabletten deden niks. In tussentijd had ik al meerdere keren gevraagd om een verwijzing naar de gynaecoloog, maar dit werd uitgesteld, want wij moesten toch eerst een jaar zelf proberen."
PCOS
"Na twee bloedonderzoeken bleek het dat mijn hormoonhuishouding niet klopte en toen kreeg ik eindelijk een verwijzing. In het voorjaar van 2021 konden wij eindelijk terecht bij de gynaecoloog. Na een aantal echo’s kwam er uit dat ik PCOS heb. Waarschijnlijk heb ik maar een enkele keer een ovulatie gehad en de andere keren waarbij ik dacht ongesteld te zijn, was het een nepbloeding."
Medicatie
"Ovulatietesten zullen nooit betrouwbaar zijn en de kans is klein (maar niet volledig afwezig) dat ik zonder hulp zwanger kan worden. Inmiddels ben ik gestart met het medicijn Clomid om een ovulatie op te wekken. Helaas zijn na zes maanden de testen nog altijd negatief, maar is er wel een cyclus die nu redelijk gelijk loopt iedere maand.
Ook heb ik een vreselijk pijnlijk eileideronderzoek gehad, maar hier waren gelukkig geen verklevingen of verstoppingen te zien. Dus mochten wij door met de Clomid. Op dit moment zitten wij in de tweede (en laatste) zes maanden met het gebruik van dit medicijn. Wij hopen binnenkort op een positieve test en anders gaan we verder het traject in."
Verhaal delen
"Ook al zijn we twee jaar verder met veel pijn, teleurstelling en verdriet, we blijven hoop houden dat wij ooit een kindje mogen krijgen. Wij hebben ons verhaal gedeeld met vrienden en familie en zij steunen ons. Veel mensen kennen PCOS niet of gaan er van uit dat iedereen zonder veel moeite zwanger kan raken."
Lees ook
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)