Papadag en mamadag?
- Krista-van-der-Hulst
- in Moeder
- 6
- 9876
- 09/04/2018
Krista van der Hulst is moeder van een zoon van twee én schrijver. Elke maand zal ze een blog schrijven voor Babybytes. In haar eerste blog schrijft ze over het grote inhoudelijke verschil tussen een papa- en mamadag.
Tegenwoordig is het heel normaal dat vaders ook een groot deel van de zorg voor kinderen op zich nemen. Er bestaan zelfs thuisblijfvaders, heb ik van horen zeggen, maar die zijn nog wel zeldzaam. Ik ken persoonlijk geen thuisblijfmoeders, maar hoewel sporadisch, zijn die er nog wel. Zowel papa als mama zorgt en werkt over het algemeen. Dat is al een wereld van verschil met de generatie hiervoor. Hoewel de verhouding tussen zorgen door papa en zorgen door mama in de loop der jaren steeds gelijker wordt, zijn wij Nederlanders op dat gebied nog niet helemaal geëmancipeerd.
Lees ook:
Vaderschapsverlof in hilarische en herkenbare cartoons
'Ik moet op de kinderen passen'
Bijvoorbeeld; Heb je ooit een moeder horen zeggen dat ze moet oppassen als ze bedoelt dat ze met de kinderen thuis is? Ik niet. Maar vaders zeggen dat nog regelmatig. Een moeder die zegt dat ze gaat oppassen, past dan op iemand anders zijn kind. Ook wel genoemd; oppasmoeder. Als een vader zegt; ‘Ik kan niet vanavond, ik moet oppassen,’ snapt een andere vader wat hij bedoelt. Ik zou zeggen; ‘Op wiens kinderen?’ Er bestaan dus eigenlijk heel veel oppasvaders. Wat dan weer wel geëmancipeerd is.
Papadag
En dan heb je natuurlijk de papadag. Dat is een welbekend begrip. Hoera voor iedere vader die er één of meer heeft. En al die parttime werkende moeders dan? Hoe heten de dagen dat zij voor de kinderen zorgen? Vaders (vooral het fulltime werkende soort) noemen het een vrije dag. Grapjassen. Het begrip mamadag hoor ik maar weinig, maar het klinkt niet slecht.
Verschil papa- en mamadag
Er zit wel een wezenlijk inhoudelijk verschil tussen een mama- en papadag. Tijdens een mamadag doet mama naast het zorgen voor de kinderen over het algemeen ook boodschappen, minimaal één was, het huis stofzuigen, opruimen en koken. Papa zorgt op een papadag voor de kinderen en that’s it. En als mama thuiskomt vraagt hij of ze wat te eten heeft meegenomen. Misschien moeten wij moeders het ook massaal mamadag gaan noemen. En dan gewoon doen wat het woord zegt; mama zijn en van je kinderen genieten, that’s it.
Herkenbaar of zijn de sekseverschillen tussen de zorg voor de kinderen echt aan het verdwijnen?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (6) Stuur een bedankje