Pas ontdekken dat je een kindje krijgt, als je al aan het bevallen bent
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 44889
- 06/07/2020
Het zal je maar gebeuren: tijdens de eerste werkdag bij je nieuwe baan krijg je steeds heftiger wordende buikkrampen tot op het punt dat je je wel ziek móet melden. Uiteindelijk besluit je naar huis te gaan, waar je opeens het hoofdje van een baby - jouw baby, blijkbaar - in je handen hebt. Het gebeurde Klara Dollan (23) uit Londen. En blijkbaar is haar scenario helemaal niet zo ongewoon als je zou denken.
Cijfers
Toch zijn er vrouwen die er pas tijdens de bevalling achterkomen dat ze een kindje krijgen. De menstruatie loopt door, de buik blijft - relatief - plat en er is geen sprake van typische kwaaltjes. Bovendien voelen ze geen gewiebel in hun buik, wat de aanwezigheid van een foetus kan verraden. Uit cijfers blijkt dat 1 op 450 vrouwen pas na 20-weken zwangerschap ontdekt dat ze een kindje draagt. Eén op de 2500 vrouwen komt daar pas achter als de bevalling al lang en breed bezig is.
Onbetrouwbare pil
Hoe dit kan? Dat legt Dr. Helen Stokes-Lampard uit: een verrassingszwangerschap komt meestal voor bij jonge vrouwen die nog geen kinderen hebben gehad en bij vrouwen die in de overgang zitten en geen voorbehoedsmiddelen meer nodig denken te hebben. In het geval van de jonge vrouwen kan een zwangerschap er bijvoorbeeld toch tussendoor glippen, als ze bijvoorbeeld een keer de pil zijn vergeten, aan de antibiotica waren, diarree hadden en/of last hadden van overgeven. Op die momenten is de pil niet betrouwbaar genoeg meer en is een zwangerschap dus goed mogelijk. Hoewel dit de meest voorkomende gevallen zijn, zijn er ook genoeg gevallen bekend van vrouwen die wel al eerder kinderen hebben gehad of vrouwen die de pil juist heel trouw hebben geslikt. Er is blijkbaar toch altijd kans op een onverwachte zwangerschap.
Impact
Hoe verder je in de zwangerschap erachter komt dat je een kindje verwacht, hoe lastiger het is om aan dit idee te wennen, zegt Dr. Stokes-Lampard. De meeste vrouwen hebben zo’n negen maanden de tijd om zich in te stellen op het feit dat hun leven gaat veranderen. Er zijn bezoekjes aan de verloskundigen, de babyuitzet wordt zorgvuldig bij elkaar gescharreld en van iedere mijlpaal in de zwangerschap wordt een klein feestje gemaakt. Je kunt je voorstellen dat het een enorme impact heeft op vrouwen, als ze er pas tijdens de bevalling achterkomen dat ze überhaupt in verwachting zijn. Sommige vrouwen kunnen zich erg schuldig voelen dat ze het niet eerder hebben aangevoeld of dat ze er bijvoorbeeld slechtere eetgewoontes op nagehouden hebben. Ook komen postnatale depressies vaker voor bij vrouwen die zich niet (of minder lang) hebben kunnen voorbereiden op het aanstaande moederschap.
Een verrassingszwangerschap verloopt geestelijk en lichamelijk dus niet altijd automatisch. Gelukkig liep het voor moeder Klara en haar twee maanden oude dochtertje Amelia goed af. Amelia is kerngezond en Klara heeft zich razendsnel aangepast aan haar nieuwe leven. “Ik had me voorbereid om echt te gaan knallen met mijn nieuwe 9-tot-5-baan, maar dat is even anders gelopen. Ik geniet nu met volle teugen van het moederschap.”
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)