Pesten tussen broers en zussen kan mentale gevolgen hebben
- Redactie
- in Relaties
- 2
- 4683
- 18/02/2018
Een beetje pesten tussen broertjes en zusjes hoort erbij. Maar als dat pesten te ver gaat dan kan dat mentale gevolgen hebben voor zowel voor de pester als de gepeste.
Uit Amerikaans onderzoek onder 3.600 kinderen blijkt dat bij kinderen die door hun broer of zus zwaar werden gepest de kans om mentale ziektes, zoals onder andere schizofrenie te ontwikkelen groot is.
Lees ook:
Hoe bereid je je eerste kind(eren) op de komst van een kleintje?
Psychische stoornissen
De kinderen die deelnamen aan het onderzoek werd gevraagd een vragenlijst in te vullen op hun twaalfde en opnieuw toen ze achttien jaar waren.
De onderzoekers zagen dat hoe vaker kinderen betrokken zijn in broer/zus pesterijen hoe groter de kans is op psychische stoornissen. Opvallend is dat dat zowel geldt voor het slachtoffer van de pesterijen als degene die pest.
“Tot voor kort werden pesterijen tussen broers en zussen niet gezien als een trauma dat kan leiden tot serieuze psychische problemen”, aldus professor Wolke. “Kinderen besteden veel tijd met hun broers en zussen thuis. Als ze worden gepest of buitengesloten kan dit zorgen voor psychische klachten zoals nu voor het eerst uit onderzoek blijkt.”
Wanneer gaat pesten te ver?
De onderzoekers pleiten ervoor om ouders te wijzen op gevolgen van pesterijen tussen broertjes en zusjes. Maar wanneer gaat het pesten te ver? Dit zijn de dingen waarop je kunt letten:
Check of ze zowel hecht als competitief met elkaar zijn
Als er veel strijd is tussen je kinderen wil dat niet meteen zeggen dat ze niet met elkaar kunnen opschieten. Zijn er ook momenten waarop ze goed met elkaar kunnen opschieten en elkaar affectie laten zien, dan weet je dat hun relatie niet alleen maar op strijd is gebaseerd.
Is er constant strijd of niet?
Heb je soms het idee dat je kinderen alleen maar ruzie met elkaar hebben, dat het (te) vaak escaleert en dat er geen verbetering in hun relatie is? Dan is de kans groot dat dit gevolgen kan hebben voor hun psychische gezondheid. Let erop dat deze periodes met ruzie worden afgewisseld met periodes waarin ze wel goed met elkaar opschieten en dat er op den duur een verbetering is in hun relatie.
Wat is de oorzaak?
Let er als ouder op wat de oorzaak kan zijn van een ruzie. Heeft bijvoorbeeld het ene kind het idee dat de ander vaker wordt voorgetrokken? Dit kan ervoor zorgen dat de dynamiek in een relatie tussen broers en zussen is verstoord.
Praat met je kinderen als er ruzie is
Mocht er ruzie ontstaan, praat met je kinderen over de situatie. Wat is er precies aan de hand, wat vindt de een, wat vindt de ander. Neem de argumenten serieus en wimpel het niet af als ‘hij overdrijft altijd’ of ‘zij is altijd zo gevoelig’.
Het is belangrijk als ouder dat je je kinderen vraagt om te stoppen als ze ruzie aan het maken zijn, dat ze moeten gaan zitten en erover moeten praten. Neem je kind ook even apart om te praten over de situatie en vraag hoe zij het zien en wat ze voelen. Durf ook te zeggen dat er consequenties zijn als de situatie zich weer voordoet.
Wat kun je nog meer doen als ouder?
Geef je kinderen complimenten als ze wel leuk met elkaar omgaan. Mocht je het gevoel hebben dat het niet gaat zoals het zou moeten gaan en het gezin lijdt eronder schroom dan niet om contact op te nemen met de huisarts. Je bent echt niet de enige die zich soms afvraagt of die hoeveelheid aan ruzies tussen je kinderen normaal is!
Bron: Huffingtonpost
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje