Peuterbed: alles wat je moet weten
- Redactie
- in Peuter
- 1
- 756
- 14/07/2023
Is je peuter uit het ledikantje gegroeid? Dan is het tijd voor een echt peuterbed! Een peuterbed is ideaal als je kind te groot is geworden voor een ledikant maar nog wel het knusse van het ledikantje nodig heeft. Wanneer je kan overstappen naar een peuterbed en waar moet je op letten qua veiligheid lees je hier!
Wat is een peuterbed?
Een andere naam voor peuterbed is een junior bed. Dit is een bed dat aangeschaft wordt als je peuter te groot is geworden voor een ledikantje. Een peuterbed is eigenlijk een kindervariant van de volwassen éénpersoonsbed. Het voordeel is dat een peuterbed wel nog het knusse van een ledikantje heeft. Dit komt door de hoge zijkanten die dienen als valrekje. Een peuterbed is meestal 150 x 70 cm. Het zit dus qua afmeting precies tussen een ledikant en éénpersoonsbed in.
Wanneer overstappen naar peuterbed
Het is natuurlijk voor elke peuter verschillend wanneer je de stap zet om naar een peuterbed te gaan. Meestal wordt de leeftijd van twee tot drie jaar aangehouden. Daarbij kan je ook overstappen naar een peuterbedje als je het idee krijgt dat je kind zich opgesloten voelt of onrustig slaapt. Ook het uit bed proberen te klimmen, is meestal een teken om over te stappen naar een peuterbedje. Je kan ook meteen een éénpersoonsbed aanschaffen. Het nadeel is alleen dat het niet speciaal voor peuters gemaakt is en geen vangrekje heeft.
Meegroei bed
Als je nog langer met een peuterbed wilt doen kan je ook kiezen voor een meegroei bed. Dit is een peuterbedje dat je op den duur kan uitschuiven tot een éénpersoonsbed. Hier zijn ook speciale matrassen voor te koop. Ook kan je de rekjes weghalen zodat het kindje zelf het bed in en uit kan stappen.
Veiligheid
Nu je peuter groot genoeg is voor een nieuw bedje is er wel een aantal veiligheidszaken waar je op moet letten.
-
Valrekje: de meeste peuterbedjes hebben al een valrekje aan het bed vast. Dit voorkomt het uit bed rollen van je peuter. Heeft het peuterbed of éénpersoonsbed nog geen valrekje, dan kan je gewoon losse valrekjes kopen die je aan het bed vast schroeft.
-
Zachte ondergrond: leg naast het bedje op de vloer een kleed neer. Als je peuter toch uit bed valt, is het in ieder geval op een zachte ondergrond.
-
Laagbedje: kies voor een laag peuterbed. Je kleintje zal waarschijnlijk toch uit het bedje klimmen. Dan is voor het valgevaar een laag bed veiliger
-
Dekbed: bij een peuterbedje kan je kind zelf uit het bed stappen. Het wordt dan ook aangeraden om over te stappen van slaapzak naar een dekbed.
-
Veiligheid: nu je peuter uit het bedje kan stappen is de kans groot dat dit ‘s nachts ook gebeurt. Check nog even de veiligheid in huis zoals, medicijnen achter slot en grendel, het traphekje dat dicht zit of kinderbeveiliging op de stopcontacten.
Wennen aan peuterbed
Voor sommige kinderen kan het spannend zijn om in een nieuw bedje te slapen. Dat is ook helemaal niet gek en komt vaak voor. Dit zijn een paar tips voor het wennen aan een nieuw peuterbedje:
-
Kies samen het nieuwe bedje uit. Zo weet je kleintje wat er te wachten staat.
-
Maak het knus en comfortabel. Zorg dat het bedje leuk opgemaakt is en dat de favoriete knuffels alvast klaarliggen.
-
Hou je vast aan dezelfde avondroutine. Dit zorgt voor minder veranderingen.
-
Als je kind niet in het nieuwe bed wilt liggen kan je ervoor kiezen om je kind terug in het oude ledikantje te leggen. Het peuterbed staat dan al wel in de kamer. Langzamerhand went je peuter eraan.
-
Probeer er geen grote gebeurtenis van te maken als ouder. Hoe meer aandacht jij al ouder besteedt aan het bedje, hoe spannender het kindje het gaat vinden.
Welk peuterbedje heeft jouw kindje?
Lees ook:
Is het veilig je kind buiten te laten slapen?
Help! het middagdutje van mijn kind is verleden tijd!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje