Pijn bij vrijen na bevalling: heel veel vrouwen hebben er last van

Pijn bij vrijen na bevalling: heel veel vrouwen hebben er last van

Het komt veel vaker voor dan je denkt: pijn bij vrijen na de bevalling. Heel veel vrouwen hebben er last van, maar toch blijft het beetje een taboeonderwerp. Waarom kun je er last van hebben en wat kun je eraan doen?

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 1 op de 5 vrouwen last heeft van pijn bij het vrouwen. Maar liefst 73 procent van deze vrouwen zegt dat deze pijn begon of erger werd nadat ze waren bevallen. Meer dan 86 procent van de ondervraagde vrouwen geeft aan dat ze geen informatie hebben gekregen over het herstel van hun bekkenbodem na een bevalling.

Waarom pijn bij het vrijen?

Het probleem ligt vaak bij een gespannen bekkenbodem. Om pijn te voorkomen is het belangrijk om een ontspannen bekkenbodem te hebben. Toch kan dat lastig zijn volgens voormalig BabyBytes-columnist en seksuoloog Jolien Spoelstra.

“Als je eenmaal pijn hebt gehad bij het vrijen, slaan je hersenen dat op.” Als je dus weer een poging wilt wagen, herkennen je hersenen dit als een soortgelijke situatie en geven je hersenen een waarschuwing. Je lichaam reageert hierop door weer de bekkenbodem weer aan te spannen.

Wat kun je doen?

Hoe kun je ervoor zorgen dat pijn bij het vrijen na een bevalling weer verdwijnt?

  • Bespreek het met je partner. Bouw een vrijpartij rustig op en neem er de tijd voor om te ontspannen.
  • Als de pijn niet verdwijnt, ga naar je huisarts om te laten onderzoeken wat precies de oorzaak is.
  • Vraag aan je huisarts informatie over bekkenbodemtherapie. Zo kan bekkenfysiotherapie ervoor zorgen dat je leert je bekkenbodemspieren te voelen en bewust te gebruiken.

Op het BabyBytes-forum zegt een moeder: “Bij mij had de bekkenbodemfysio serieus effect. Nu gaat 't weer pijnloos.”

Heb jij last gehad van pijn bij het vrijen na je bevalling? Hoe ben je ervan afgekomen?

Lees ook:

Kinderen, fataal voor je seksleven
Seksuoloog: 'Lijf wat ben je mooi!'

Bronnen: TheBump.com, Sante.nl
Beeld: Canva

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50