Pleegzorg: Hoe werkt het, en wat moet je weten?
- Redactie
- in Kinderwens
- 0
- 556
- 26/10/2024
Een stabiel, liefdevol thuis is belangrijk voor elk kind. Maar soms lukt dat thuis even niet. Gelukkig zijn er pleeggezinnen die kinderen tijdelijk een tweede thuis geven. Een veilige plek in de buurt, waar ze kunnen opgroeien en tot rust kunnen komen.
Momenteel zetten meer dan 17.500 pleegouders in Nederland zich in voor zo’n 22.750 pleegkinderen van 0 tot 21 jaar. Toch staan er nog bijna 600 kinderen op de wachtlijst voor een plekje bij een pleeggezin.
Maar wat is pleegzorg precies?
Pleegzorg is een vorm van jeugdhulp. Soms blijft een kind een paar maanden in een pleeggezin, soms zelfs een aantal jaren. De vorm die pleegzorg aanneemt, hangt af van wat het kind nodig heeft. Het kan fulltime zijn, maar ook deeltijd. Een kind kan bijvoorbeeld een paar dagen per week, alleen in het weekend, of in vakanties bij een pleeggezin logeren. Deeltijdpleegzorg is een goede oplossing als ouders af en toe een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Als dat niet voldoende is voor de ontwikkeling en veiligheid van het kind, wordt soms besloten dat het kind tijdelijk of langer elders gaat wonen.
Wil je pleegouder worden? Dit zijn de voorwaarden:
Pleegouder zijn is een bijzondere verantwoordelijkheid. Om pleegouder te worden, moet je voldoen aan een aantal basisvoorwaarden:
- Je bent minimaal 21 jaar oud.
- Je hebt een stabiele thuissituatie.
- Je kunt een Verklaring van Geen Bezwaar krijgen van de Raad voor de Kinderbescherming. Dit betekent dat er geen bezwaren zijn tegen jouw achtergrond voor het zorgen voor een pleegkind.
Het traject om pleegouder te worden
Ben je nieuwsgierig geworden naar pleegouderschap? Op de website van Pleegzorg Nederland kun je de pleegoudertest doen. Deze test helpt je inzicht te krijgen of pleegouderschap bij jou past. Daarna kun je ook een informatiepakket aanvragen met alles wat je moet weten over pleegzorg. In dat pakket staat onder andere waar in jouw buurt informatieavonden worden gehouden.
Informatieavond en kennismaking
Tijdens een informatieavond leer je meer over wat het betekent om pleegouder te zijn. De avond geeft je een goed beeld van de uitdagingen en mooie momenten die pleegzorg kan bieden. Blijf je enthousiast? Dan kun je jezelf aanmelden als aspirant-pleegouder.
Aan de slag als aspirant-pleegouder
Als aspirant-pleegouder start je met een introductieprogramma. Een medewerker van de pleegzorgorganisatie bezoekt je thuis om jouw voorkeuren, mogelijkheden, en eventuele vragen te bespreken. Ze kijken samen met jou wat je kunt bieden en welke vorm van pleegzorg het beste bij je past. Wanneer de organisatie denkt dat jij klaar bent voor pleegzorg, word je opgenomen in hun bestand van beschikbare pleegouders.
Hoe ziet de begeleiding eruit?
Wanneer je pleegouder bent, krijg je ondersteuning van een pleegzorgbegeleider. Deze maatschappelijk werker is verbonden aan de organisatie en blijft je begeleiden zolang het pleegkind bij jou verblijft. De pleegzorgbegeleider helpt bij opvoedingsvragen en allerlei praktische zaken. Hij of zij onderhoudt ook het contact met de ouders van het kind en met de Kinderbescherming, als dat nodig is. Zo sta je er als pleegouder niet alleen voor.
Kosten en vergoedingen
Pleegzorg brengt natuurlijk kosten met zich mee, zoals voor eten, kleding en misschien speciale activiteiten of spullen. Daarom ontvangen pleegouders een basisvergoeding en soms extra toeslagen voor bijzondere kosten. Voor deze vergoedingen heb je een pleegcontract en een beschikking van de gemeente nodig. Dit is om te zorgen dat pleegouders niet zelf voor alle kosten opdraaien en het kind alle zorg krijgt die het nodig heeft.
Wil je meer weten? Ga dan naar pleegzorg.nl of rijksoverheid.nl voor uitgebreide informatie en om jouw eerste stappen richting pleegouderschap te zetten!
Lees ook:
Caroline is pleegmoeder: ‘Je moet geen verkeerde verwachtingen hebben’
Lezeressen vertellen: zo groot is ons gezin
Lekker luisteren: podcast over vroeggeboorte
Beeld: Canva
Bron: Rijksoverheid, Pleegzorg NL
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)