Tweede Kamer: 'NIPT-test moet beschikbaar worden voor iedereen'

Tweede Kamer:

De zogeheten Niet-Invasie Prenatale Test (NIPT), die bij zwangere vrouwen controleert of het ongeboren kind een afwijking zoals het syndroom van Down heeft, moet voor alle vrouwen beschikbaar worden en niet alleen voor vrouwen met een verhoogd risico, aldus de Tweede Kamer.

De Non-Invasieve Prenatale Test (NIPT) is omstreden. Lang was hij verboden in Nederland, waardoor veel vrouwen naar België of Duitsland gaan om zich te laten testen. Met de test kan worden gezien of het ongeboren kind het syndroom van Down, het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau heeft. Vooral het syndroom van Down is omstreden. Tegenstanders van de test vrezen namelijk dat we afstevenen op een ‘Downloze samenleving’. Nu worden er in Nederland per jaar nog zo'n 245 kinderen met deze chromosoomafwijking geboren.

Angst
Maar daar kan weleens verandering in komen. De Tweede Kamer praat vandaag over onder andere de NIPT-test. Veel partijen voelen ervoor om die test gewoon toe te staan voor iedereen. ’Hij moet zo snel mogelijk en voor iedereen betaald toegankelijk worden', zegt PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert tegen het Algemeen Dagblad. ‘Nu gaan mensen met geld naar het buitenland, dat is ongewenst. Ik snap de angst van de tegenstanders, maar ik geloof niet dat we een samenleving krijgen waarin kinderen met Down niet meer welkom zijn als we vrouwen de mogelijkheid geven deze makkelijke test te doen.’ Ook de SP wil dat. Kamerlid en oud-huisarts Henk van Gerven: ‘De NIPT-test is veiliger dan een vruchtwaterpunctie. Alle vrouwen hebben daar recht op.’

Tegenstanders
Niet iedereen vindt het echter een goed idee. Bezorgde ouders van kinderen met Down gaan vandaag een zwartboek aanbieden aan de betrokken Kamerleden. De maatschappelijke druk om een kind weg te laten halen als er iets mis mee is, is al enorm, beweren ze. En algemene invoering van de NIPT-test zal dat volgens hen alleen maar verergeren. 'Dan zit ik op een terras een ijsje te eten met mijn zoon en dan krijg ik opmerkingen naar mijn hoofd als: ‘Waarom heb je hem laten komen, dat hoeft toch niet meer in deze tijd?',’ zegt Tefke Dannijs, een van de initiatiefneemsters van het zwartboek. Ze is de moeder van Olivier (6) met het syndroom van Down. Hij gaat naar een reguliere school en naar zwemles. Dannijs beschouwt haar zoon gewoon als gezond. ‘Toch bijten mensen me soms toe dat ik zelf voor de kosten van mijn kind moet opdraaien. En helaas ben ik niet de enige. Ons zwartboek telt legio van dit soort verhalen.’

Aantal kinderen met Down enorm gedaald
In landen waar de NIPT-test al gemeengoed is, is het aantal kinderen dat wordt geboren met het syndroom van Down heel erg gedaald. In IJsland bijvoorbeeld kunnen ouders na betaling van een eigen bijdrage een test laten uitvoeren. De meeste vrouwen daar doen dat. Uit een rapport blijkt dat alle zwangerschappen tussen 2008 en 2012, waarbij downsyndroom was vastgesteld, zijn afgebroken. 

Hoe denk jij hierover? Vind je het een goed of slecht idee om de NIPT-test voor iedereen toegankelijk te maken?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50