Postnatale depressie? Durf erover te praten
- Redactie
- in Moeder
- 0
- 5784
- 09/12/2019
Een postnatale depressie is de meest voorkomende aandoening bij vrouwen die net zijn bevallen. Toch is het een onderwerp waar liever niet over wordt gepraat. Staatsecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt dat het onderwerp uit de taboesfeer moet komen.
Per jaar krijgen 23.000 Nederlandse vrouwen last van een postnatale depressie, meldt RTLnieuws.nl. Toch geven deze vrouwen niet aan dat ze klachten hebben en praten er zelfs niet over met mensen uit hun directe omgeving.
Lees ook:
Dappere moeder post foto van haar postnatale depressie
Durf erover te praten
Blokhuis benadrukt dat deskundigen een postnatale depressie beter herkennen en vindt het belangrijk dat vrouwen erover durven te praten. Volgens de staatsecretaris ben je heus geen slechte moeder als je niet op een roze wolk zit na een bevalling.
Om deze aandoening bespreekbaar te maken, is een campagne gestart.
Hoe herken je een postnatale depressie?
Symptomen van een postnatale depressie zijn:
- Somberheid
- Prikkelbaarheid
- Agressief zijn
- Vermoeidheid
- Angstgevoelens hebben
- Bang zijn dat je je kind iets wilt aandoen
'Die roze wolk? Daar heb ik niks van meegekregen'
BabyBytes-lezeres Mien vertelde onlangs over haar postnatale depressie: “Na de bevalling voelde ik mij heel slecht. Ik wist niet zo goed hoe ik voor mijn dochter moest zorgen en kon de bevalling nog niet goed verwerken. Dag 3 zat ik thuis op de wc, alles deed pijn, plassen deed pijn door de hechtingen en toen gebeurde het: alle emoties kwamen eruit. Vooral paniek. Die roze wolk? Daar heb ik niks van meegekregen. De enige wolk die ik zag was die enorme donkere wolk die ineens alles overschaduwde.”
Het complete interview lees je hier.
Vragen?
Heb je vragen over een postnatale depressie? Je kunt terecht bij onze ervaringsdeskundige en therapeut Tilda via info@froufroubegeleiding.nl. Lees ook haar verhaal!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)