Pretecho: zó kan je nog een keer naar je baby kijken
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 991
- 23/11/2023
Als je zwanger bent kan je niet wachten om je kleintje eindelijk te zien. Het duurt alleen zo lang voordat je je baby echt kan vasthouden. Om alvast een kleine glimp van je baby op te vangen kan je ervoor kiezen om een pretecho te maken. Wat een pretecho is en waar je rekening mee moet houden lees je hier!
Wat is een pretecho?
Als je naast je standaard echo’s nog een keer je baby wilt zien, kan dat. Dit kan met een pretecho. Een pretecho is een echo die je laat uitvoeren als je het leuk vindt om je baby nog een keer op beeld te zien. Dit is dus geen medische echo en er wordt ook niet naar medische zaken gekeken. Er wordt uitgebreid de tijd genomen om je baby goed in beeld te krijgen. Ook kunnen er foto’s gemaakt worden die je achteraf meekrijgt. Een pretecho duurt 30 tot 45 minuten en voor deze echo heb je geen verwijsbrief nodig van je verloskundige of gynaecoloog.
Wanneer een pretecho?
Wanneer je een pretecho maakt hangt af van wat jij wilt zien. Het wordt aangeraden om het tussen de 16 en 30 weken te doen. Om het geslacht te bepalen wordt een echo tussen de 16 en 20 weken aangeraden. Als je een foto of filmpje van je baby wilt in één beeld of kader, kan dat tot de 22 weken. Daarna wordt de baby te groot voor één kader. Als je een 3D- of 4D-echo wilt maken kan dat het best tussen de 24 en 30 weken. Dan kan je de baby goed zien.
Alleen als je baby helemaal is ingedaald is het maken van een pretecho niet mogelijk meer. Daarnaast hangt de kwaliteit van de echo ook aan de ligging van je baby, de placenta en hoeveelheid vruchtwater je hebt. Het kan dus zijn dat de foto anders wordt dan je had verwacht.
Verschil met normale echo
Het grootste verschil tussen een pretecho en een normale echo is het doel. Een normale echo is altijd met een medische insteek. Er wordt dan gekeken naar afwijkingen en ontwikkelingen van de baby. Het doel van een pretecho zit al in de naam. Je maakt de echo omdat je het leuk vindt en je je baby nog een keer wilt zien. Er wordt niet gelet op eventuele afwijkingen. Sommige bureaus willen daarom ook dat je een formulier ondertekent waarin je ze niet aansprakelijk stelt als ze een afwijking over het hoofd hebben gezien.
Verschillende soorten pretecho’s
Er zijn verschillende soorten echo’s die je kan laten maken:
- 2D-pretecho: bij een 2D-echo zie je de baby op zwart-witbeelden. De foto is een dwarsdoorsnede van je baby. Je kan geen diepte zien. Tijdens je twee andere standaard echo’s krijg je ook een 2D-echo.
- 3D-pretecho: bij een 3D-echo is meer diepte te zien. Dit komt omdat de beelden opgebouwd zijn uit verschillende 2D-beelden. Je baby is duidelijker te zien dan bij een 2D-echo.
- 4D-pretecho: een 4D-echo wordt ook wel ‘live 3D’ genoemd. Dit komt omdat je bewegende 3D-beelden te zien krijgt. Je kan je kindje bijvoorbeeld zien gapen of bewegen. Een 4D-echo krijg je in kleur te zien. Je kan ervoor kiezen om foto’s en een video mee naar huis te nemen.
- 5D-pretecho: een 5D-echo is hetzelfde als een 4D-echo, het enige verschil is de software die geavanceerder is. De kleuren van je baby zijn nog realistischer in het filmpje.
- 6D-pretecho: een 6D-echo heeft geen bewegend beeld maar is een foto van superhoge kwaliteit. De kleuren zijn nog realistischer dan bij de 5D-echo. Een 6D-echo wordt ook wel 8K genoemd door de hoge kwaliteit.
Kosten pretecho
Een pretecho zit in tegenstelling tot de standaard echo, niet in je zorgverzekering en wordt dus niet vergoed. Deze echo vraag je zelf aan en daar moet je dus voor betalen. De prijzen voor een pretecho variëren van vijftig tot honderd euro. Als je meer foto’s of filmpjes wilt loopt de prijs op.
Waar maak je een pretecho?
Een pretecho maken kan op verschillende plekken. Meestal kan dit gewoon bij je eigen verloskundigenpraktijk. Er zijn ook externe bureaus die hier gespecialiseerd in zijn. Zij staan dus los van jouw verloskundigenpraktijk.
Geslachtsbepaling
Vaak wordt er in een pretecho ook bekendgemaakt wat het geslacht is van je baby. Dit kan soms ook al bij de twintigweken echo maar die is vooral voor medisch doeleinde. Bij een pretecho is er tijd en ruimte om erachter te komen wat het geslacht is. Natuurlijk hoeft dit niet en kan je ervoor kiezen om het geslacht als verrassing tot de bevalling te laten.
Echofoto’s bewaren
Je kan na de pretecho de foto’s ook mee naar huis nemen. Let op dat zo’n echofoto kwetsbaar is. De foto’s kunnen na enige tijd vervagen. Scan dus je foto’s in als je ze in goede kwaliteit terug wilt zien.
Heb jij een pretecho gehad?
Lees ook:
Alles over twintig weken echo: wat, waarom, en hoe?
Eerste bezoek bij de verloskundige: dit kun je verwachten
Bron: ziekenhuis.nl & oudersvannu
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)