Meedoen aan de Ramadan tijdens je zwangerschap: wel/niet doen?
- Chantal
- in Zwangerschap
- 0
- 941
- 07/03/2024
Binnenkort gaat de Ramadan van start, een bijzondere periode voor moslims waarin ze van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, hoef je niet mee te doen met deze vastenperiode. Sommige zwangeren kiezen ervoor om wel mee te doen, maar is dat verstandig?
De Ramadan is een belangrijke periode voor moslims. Het is de negende maand van de Islamitische kalender en staat voor de periode waarin de profeet Mohammed zijn eerste openbaringen kreeg. Tijdens deze heilige maand is het de bedoeling dat ertussen zonsopgang en zonsondergang wordt gevast. Kinderen, ouderen, zieken, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, hoeven niet mee te doen aan de Ramadan. Toch zijn er vrouwen die ervoor kiezen om wel mee te doen, maar heeft dat gevolgen voor jouw zwangerschap?
Gevolgen tijdens zwangerschap
Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die erop wijzen dat het vasten onder andere deze gezondheidsklachten kan veroorzaken:
- hoofdpijn,
- misselijkheid,
- vermoeidheid,
- Flauwvallen.
Als je zwanger bent, kunnen deze klachten vaker en heviger voorkomen.
Gevolgen kind
Ook zijn er volgens het Amsterdam UMC onderzoeken waaruit blijkt dat vasten gevolgen kan hebben voor het kind op langer termijn. Zo kan er sprake zijn van:
- een lager geboortegewicht,
- slechtere schoolresultaten
- Een slechtere algemene gezondheid. Zo is de kans groter om op latere leeftijd last te krijgen van bijvoorbeeld diabetes, hogere bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Kies je ervoor om mee te doen aan de Ramadan? Overleg met je verloskundige of je arts of dit verstandig is. Houd er in ieder geval rekening mee dat je extra rust neemt en dat je voldoende vocht en voedingsstoffen binnen krijgt op de momenten dat het kan.
Topic over Ramadan in het BabyBytes-forum
Ook op het BabyBytes-forum werd de vraag gesteld wel/niet meedoen aan de Ramadan. We lichten een aantal reacties uit:
“Ikzelf heb niet gevast, wel geprobeerd maar niet gevast. Vorig jaar was ik kraamvrouw in de Ramadan dus dat ging niet maar daarvoor ook niet ivm of zwangerschap of borstvoeding. Dit jaar geef ik wederom borstvoeding maar mijn kleine wordt in de Ramadan ergens 1 jaar in shaa Allaah. Ik ga het proberen omdat hij niet meer heel klein is. Mocht ik iets merken aan mijn productie dan stop ik.”
“Tja, het is je eigen keus want als zwangere hoef je niet mee te doen toch? Ik heb meerdere keren meegedaan met Ramadan (ben geen moslim) en vind vooral het niet drinken best wel een dingetje. Het zal dan wellicht geen slechts doen voor je kindje maar ook zeker geen goeds.”
“Ligt aan de situatie. Ik vast wel tijdens mijn zwangerschap en was/ben bij de laatste drie vlak na de Ramadan uitgerekend. De laatste is zelfs op de 28e dag van de Ramadan geboren. Ik ben nu ook zwanger en 4 dagen na de Ramadan uitgerekend, ik ga weer vasten in sha Allaah.
Ik heb het aan meerdere verloskundigen en ook gynaecologen gevraagd en die zeiden allemaal dat het niet schadelijk is voor de baby, die neemt toch wel wat het nodig heeft. Ik voel mij ook goed tijdens het vasten en merk geen verschil of ik nu zwanger ben of niet al hamdoelillaah.”
Ben jij van plan om te vasten tijdens Ramadan ook al ben je zwanger?
Lees ook:
Wat te doen bij brandend maagzuur zwangerschap?
Lezeressen vertellen over hoeveel kilo ze aankwamen tijdens hun zwangerschap
Bron: Puurgeboortecentrum.nl
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)