Reflux bij baby’s: wat is dat?
- Redactie
- in Baby
- 0
- 757
- 27/10/2023
Als je baby last heeft van het overmatig terugspugen van de voeding, kan het zijn dat er sprake is van reflux. Veel baby’s hebben hier last van. Ben je benieuwd wat reflux precies is en wat je eraan kunt doen? Lees dan gauw verder.
Wat is reflux?
Reflux is een verschijnsel waarbij de maaginhoud van een baby terugstroomt naar de slokdarm. Dit kan leiden tot spugen bij baby’s. Reflux komt veel voor bij baby’s en is dus een heel normaal verschijnsel. Een baby kan dit zelfs meerdere keren per dag hebben. Er hoeft niet altijd veel spuug mee te komen. Het kunnen ook kleine beetjes zijn.
Verborgen reflux
Bij sommige baby’s is er wel sprake van reflux, alleen hoeven ze niet te spugen. Dit wordt verborgen reflux genoemd. Ongeveer 70% van de baby’s heeft last van het terugstromen van de voeding tot in de mond. Een symptoom hiervan kan het herkauwen van hun voeding zijn.
Wat is de oorzaak van reflux?
De oorzaak van reflux heeft te maken met de sluitspier die tussen de slokdarm en de maag zit. Deze sluitspier opent normaalgesproken bij het slikken, dan kan het voedsel van de slokdarm de maag in. Het kan ook gebeuren dat deze sluitspier soms vanzelf opengaat of dat de maag nog niet volgroeit is. Dan is er sprake van reflux en stoomt het maagje dus ‘over’. Vanaf 18 maanden is deze sluitspier volgroeit. De klachten worden dan bij de meeste kindjes ook minder.
Wat zijn de symptomen van reflux?
Er zijn een aantal symptomen die je kan herkennen als je baby reflux heeft. Deze symptomen zijn niet ernstig en je kleintje hoeft hier vaak ook geen last van te hebben:
- Spugen
- Overmatig slikken
- Stinken uit de mond
- Kokhalzen
- Overstrekken
- Herkauwen
- Hikken na (bijna) elke voeding
Algemene maatregelen bij reflux
Reflux kan voor baby’tjes soms pijnlijk zijn omdat de voeding al vermengd is met het maagzuur. Als dit weer omhoog komt kan dit pijnlijk zijn voor je kleintje. De pijnklachten kan je al sterk verminderen door enkele eenvoudige maatregelen:
- Verschoon de luier van je baby voor het geven van de voeding in plaats van erna. Als je de beentjes opheft drukt dit natuurlijk op het maagje.
- Probeer je kleintje zo goed mogelijk rechtop voeding te geven
- Laat je baby vaker boeren. Dit kan ook tijdens het geven van de voeding zijn en niet alleen na het geven van voeding.
- Leg je baby niet plat op bed maar verhoog het bedje aan het hoofdeinde met 30 graden. Dit kan je ook bij de babywagen of luierkussen doen.
Wanneer naar de huisarts?
Reflux komt bij veel baby’s voor en is bij 90% van de baby’s ook na een jaar weer verdwenen. Als je kleintje alleen last heeft van spugen en gewoon goed groeit is er geen reden om aan de bel te trekken. Mocht je kleintje veel meer last hebben, kan je altijd naar de huisarts stappen. De arts zal het kindje onderzoeken op refluxziekte. Het kan zijn dat je kindje dan ingedikte voeding krijgt of speciale medicijnen. Geef niet zelf zomaar ingedikte voeding of anti-reflux-medicatie. Deze maatregelen moet altijd in overleg met de (kinder)arts gaan.
Heeft jouw baby last (gehad) van reflux?
Lees ook:
Verborgen reflux is ZO zwaar voor zowel baby als ouders
5 dingen die je nog niet wist over flesvoeding
Bron: maagleverdarmstichting & 24baby
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)