Roos coacht: de intentie achter gedrag
- De Kinder- en Opvoedcoach
- in Opvoeding
- 0
- 10737
- 14/05/2021
Als kindercoach kom ik natuurlijk regelmatig in aanraking met ouders die met hun handen in het haar zitten. Hun kind wil gewoon niet luisteren, nooit! “Ze is altijd zo dwars”, “Hij slaat altijd maar van zich af, dat kan toch niet?”. Soms kan gedrag inderdaad niet. Dat gedrag mag je best afkeuren en samen op zoek gaan naar beter gedrag. Toch geloof ik dat er achter gedrag wat niet wenselijk is, altijd een goede intentie zit: liefde of aandacht willen, duidelijkheid krijgen, je beter voelen.
Zoektocht
Het is soms een zoektocht welke intentie of behoefte er achter ongewenst gedrag zit zodat je er het gewenste gedrag tegenover kunt zetten… maar uiteindelijk is die zoektocht het altijd dubbel en dwars waard. Omdat je dan ziet wat er écht is, in plaats van alleen het negatieve gedrag te bestraffen.
Je wilt het misschien niet geloven, maar stiekem werken we allemaal zo. Zelfs die eikel van een buurman die altijd klaagt als de bal maar even tegen zijn hek komt heeft een positieve intentie met zijn gedrag. Rust? Contact? Je weet het niet…
Ga maar na bij jezelf: op het moment dat je moppert, boos bent of wat dan ook, dan zit er altijd een diepere laag onder. Een verlangen, behoefte of zo je wilt ‘intentie’.
Zelfs in de meest ingewikkelde casussen probeer ik samen met ouders op zoek te gaan naar de intentie van het gedrag van het kind… of naar die van henzelf. Ouders die in scheiding liggen lijken zich soms als horken te gedragen, over het hoofd van het kind nog wel. En dat gebeurt helaas zeer regelmatig. Toch ligt ook daar vaak een positieve intentie… al moet je soms diep graven.
Maar ook daar levert het heel veel op als die intentie aan het licht komt. Pas dán wordt namelijk de echte behoefte gezien die achter het gedrag ligt; gehoord worden, geliefd zijn, veiligheid voelen… en pas dan kun je de boom bij de wortels verwijderen.
Intentie in relatie
Wil je dus écht iets veranderen dan is het goed om op zoek te gaan naar de intentie, naar waarom iemand het gedrag laat zien. Pas dán zul je een echt verschil maken. Ook bij jezelf.
Ik merk het wel eens als ik mopper op mijn partner. Ik vind dat hij ‘zus niet doet’ of hij doet ‘dat in mijn ogen verkeerd’… Als ik dan verder graaf is meestal mijn intentie niet dat ik hem zwart wil maken maar dat ik begrip wil, dat ik wil dat hij ziet wat ik doe, dat ik me geliefd wil voelen. Veel effectiever is het voor mij dan om dát te benoemen “Joh, ik merk dat ik er zo’n behoefte aan heb dat je me begrijpt en als jij zus of zo doet dan krijg ik het gevoel dat dat helemaal niet zo is”. Dan gaat het waar het écht over gaat en kom je veel sneller tot een oplossing!
Ik ben heel benieuwd naar wat jouw intenties zijn en welke je bij je kindje tegen komt!
Op de website van Rosanne vind je meer informatie over dit onderwerp, ook was ze onlangs te gast bij tvWest om over dit onderwerp te praten. Een filmpje daarvan staat op haar homepage en is hier te vinden.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)