Roos Coacht: Kinderen & speelgoed, zo deal je ermee

Roos Coacht: Kinderen & speelgoed, zo deal je ermee
  • in Kinderen
  • 0
  • 3728
  • 02/07/2017

Brent komt huilend binnen met twee kapotte knieën en een grote buil op zijn hoofd. “Dat rotskateboard is stuk!” Kinderen zullen in hun eerste jaren weinig heel laten van hun spullen, hun kleren en van zichzelf. Het is erg goed om hen te leren hoe met zichzelf en met dingen om hen heen om te gaan. Dat je zuinig moet zijn op sommige dingen. Maar dan nog: een kind leert door vallen en opstaan. En daar horen kapotte knieën bij, poppen die ledematen missen en auto’s die meer deuk dan speelgoed zijn. 

Je een beetje neerleggen bij het feit dat kapot speelgoed een onoverkoombaar feit is, gaat je als ouder een hoop rust geven. De schade beperken kun je door de volgende dingen te doen.

1. Maak je kindje al snel verantwoordelijk voor zijn eigen spullen. Dat begint met het feit dat je samen met je peuter het speelgoed netjes opruimt, waarbij je kunt uitleggen dat jullie dat samen doen zodat hij of zij dan zelf ook weet waar het speelgoed te vinden is. 

2. Geef het goede voorbeeld. Klinkt als een inkoppertje, maar dat is niet voor niets. Ik kan het mijn kinderen niet echt kwalijk nemen dat hun schoenen er vertrapt uitzien, want zo zien de mijne er namelijk ook al snel uit nadat ze uit de winkel komen. 

3. Maak je kindje bewust van het feit dat niet alles meteen vervangen kan worden. Als hij of zij iets stuk maakt en jij zorgt er binnen no time voor dat het gemaakt is of dat er een nieuw exemplaar ligt, dan zal je kindje er vanuit gaan dat dat dus de ‘normale route’ is. En kinderhersentjes maken daarin geen onderscheid tussen het springtouw en de Playstation. 

4. Als je een echte stukmaker in huis hebt, prijs het kind dan vooral wanneer het lekker gespeeld heeft en het speelgoed ziet er heel uit. Onze gooi-boy hebben we zelfs een keer een stickerkaart gegeven waarbij hij een sticker kreeg elke keer dat hij zijn speelgoed neerlegde als we dat vroegen en het niet dwars door de kamer heen zeilde. Dat was namelijk een periode constant het geval, waardoor het speelgoed niet echt lang meeging. Maar de druppel was dat wij steeds grotere vliegende objecten moesten zien te ontwijken. Ik hoorde mezelf continu ‘NIET gooien!’ zeggen, terwijl ik anderen altijd vertel dat ‘niet’ zeggen gewoon niet zo goed werkt bij kinderen. Je kunt hen beter vertellen wat ze wel mogen! A la. Inmiddels is zijn gooidrang zover gezakt dat wij, en het speelgoed, er weer mee kunnen leven. 

Hoe jouw visie er ook op is, zorg dat het bij je past. Want je zult nog heel wat jaren heel wat stuk zien gaan. 

Lees ook de vorige edities van Roos Coacht!

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50