Roos Coacht: to huisdier or not to huisdier?

Roos Coacht: to huisdier or not to huisdier?
  • in Kinderen
  • 0
  • 2922
  • 04/10/2017

"Mam, wanneer krijgen wij nou eens een huisdier?" Ik zag de ogen van mijn partner al groter worden. Jep, daar gingen we... 

Ik ben helemaal vóór huisdieren aangezien die heel veel positieve effecten hebben op de ontwikkeling van een kind, míts het kind dus ook degene is die het huisdier (mee)verzorgt. Ik zie mijn vader nog in de regen het stinkende hok van onze Snuffie verschonen. Dat deed hij vast met liefde, maar dat was geloof ik niet de intentie van mijn ouders toen Snuffie bij ons introk.

Hoe pak je het aan? 

De vraag is dus: hoe pak je het aan? Hoe zorg je ervoor dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is en het huisdiertje een mooie aanvulling is, en niet op een gegeven moment een lastig 'moetje' wordt?

Voordelen van een huisdier

Eerst eens even de redenen waarom ik zo pré huisdieren ben, mits er goed mee om wordt gegaan:

  • Kinderen leren door huisdieren snel vaardigheden als: verantwoordelijk zijn en een beetje discipline opbouwen;
  • Kinderen ontwikkelen meer empathie ('het zich kunnen inleven in de ander') omdat ze een band opbouwen met het diertje;
  • Uit onderzoek blijkt dat alleen al het aaien van een huisdier zorgt voor ontspanning doordat zowel hartslag en bloeddruk hiervan omlaag gaan;
  • Kinderen leren door huisdieren over het leven: ziekte, geboorte en dood zijn thema's die een kind via een huisdier mee kan maken zonder dat het te zwaar wordt (al zal je kindje dat anders ervaren);
  • Kinderen ervaren plezier, vriendschap en liefde van een huisdier. En niet alleen de kinderen natuurlijk.

Nadelen van huisdieren

En dan de keerzijde van een huisdier:

  • Iemand in huis blijkt een allergie te hebben of te ontwikkelen voor het betreffende pluizige diertje;
  • Het diertje laat onwenselijk gedrag zien wat niet af te leren blijkt (kinderen heb ik redelijk verstand van, huisdieren wat minder dus in dat geval zal ik een dierencoach erbij moeten halen);
  • Als er niet op tijd wordt schoongemaakt: vieze hokken en je kont vol met haar zodra je op de bank hebt gezeten;
  • Die lessen over het leven kunnen, ook over een huisdier, best hard zijn: ik heb mijn ogen uit mijn hop gejankt toen onze kat doodging!

Vooronderzoek

Vooronderzoek is belangrijk: wat voor dier past bij het gezin? Is er iemand allergisch? Hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan het onderhouden van het beestje? Wat kunnen jouw kinderen al aan qua taken? En is het überhaupt een goede situatie voor jullie gezin en voor het beestje dat het bij jullie in huis komt? Als er namelijk bijna nooit iemand thuis is, of je hebt nu al te veel aan je hoofd wat betreft het huishouden en je gezin, dan is het de vraag of het het goede moment is om een diertje in huis te nemen. Hoe leuk het ook 'klinkt', het moet ook wel haalbaar zijn. 

Er is namelijk niets zo rot voor zowel je kindje als voor het huisdier om een plekje te krijgen en vervolgens weer weg te moeten. Dat wil je niet. 

Lees ook de vorige edities van Roos Coacht!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50