Rouwverlof na miskraam of stilgeboorte: hoe zit dat in Nederland?
- Chantal
- in Overig
- 1
- 1437
- 27/04/2021
In Nieuw-Zeeland is er een wet aangenomen waarbij ouders die een miskraam hebben gekregen drie dagen betaald rouwverlof krijgen. De wet is ook van toepassing op stellen die ouders via adoptie of een surrogaatmoeder ouders wilden worden, maar waarbij het verkeerd is gegaan bij de zwangerschap.
Met deze wet wil de regering ouders wat tijd geven om te kunnen rouwen zonder dat je je daarvoor ziek hoeft te melden. Het is het eerste land dat dit in de wet heeft geregeld. Hoe zit dat eigenlijk in Nederland?
Lees ook
Pijnlijke reacties die moeders kregen na hun miskraam
Nederland
Ook in Nederland is het kabinet aan het kijken wat de mogelijkheden zijn van betaald ouderverlof als er een miskraam heeft plaatsgevonden of als een kindje dood ter wereld komt. Vooral GroenLinks en de SGP dringen daar al langere tijd op aan. GroenLinks-kamerlid Senna Maatoug: “Mensen durven dit vaak niet bespreekbaar te maken. Daarom is het goed als het kabinet zich inspant.”
Op dit moment is er in ons land niets geregeld. Als je kind voor 24 weken komt te overlijden, moet je ‘gewoon’ weer aan het werk. Vaak wordt er ziekteverlof opgenomen om het verdriet te verwerken.
SGP-kamerlid Chris Stoffer: “Bij zo'n ingrijpende gebeurtenis wil je niet meteen weer op de bouwplaats of op kantoor verwacht worden. Eerst moet dit hevige verdriet enigszins een plaatsje krijgen.”
Onderzoek
Demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangegeven dat er een onderzoek komt naar rouwverwerking op de werkvloer. De resultaten ervan neemt hij me in een wetsvoorstel.
Bronnen: Popsugar.co.uk en RTLnieuws.nl
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje