RS-virus: is dit de laatste opnamepiek in ziekenhuizen?

RS-virus: is dit de laatste opnamepiek in ziekenhuizen?
  • in Baby
  • 1
  • 464
  • 6 dagen

De ziekenhuizen liggen weer vol met baby's met het RS-virus. Op de zeven kinder-IC's liggen naar verhouding veel kinderen met problemen aan de luchtwegen door het RS-virus. De piek van het virus is nog niet bereikt maar hopelijk is dit de laatste keer dat er zo'n opnamepiek is in ziekenhuizen. 

RS-virus staat voor Respiratoir Syncytieel en is één van de belangrijkste veroorzakers van een verkoudheid. Het virus komt vooral van oktober tot maart voor en treft dan veel mensen. Dit komt doordat het virus snel verspreid wordt door hoesten, niezen maar ook gewoon door te praten. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is tussen de twee en acht dagen. Als je gezond bent uit het zich in een simpele verkoudheid, maar baby’s en ouderen worden harder getroffen. Het vervelende aan dit virus is dat je er meerdere keren mee besmet kunt worden en dat je ook sneller besmet raakt als je het eerder hebt gehad.  

Waarom is het zo gevaarlijk voor baby’s?

De reden dat dit op het oog simpele verkoudheidsvirus baby’s zo hard kan treffen is omdat de longen van baby’s niet volgroeid zijn. Doordat het neusje en de luchtwegen van je kleintje nog zo klein zijn, kan door een infectie ademhalen en drinken al snel enorm bemoeilijkt worden, met alle gevolgen van dien. Zo kan een baby al snel uitdrogen en gewicht verliezen en is een ziekenhuisopname vaak onvermijdelijk.

Nu veel besmettingen

NOS.nl meldt dat nu van de 90 IC-bedden voor kinderen ongeveer de helft al bezet is door kinderen met RS-virus. Maar het virus heeft zijn piek nog niet bereikt, dus er wordt verwacht dat die bezetting nog gaat stijgen. Dit heeft gevolgen voor andere patiënten. Zo meldt het AD dat artsen en verpleegkundigen inmiddels alarm hebben geslagen, omdat geplande operaties moeten worden uitgesteld. Het gaat met name om ingrepen waarvoor een bed op de kinder-IC nodig is. Die plek is nu nodig voor acuut zieke kinderen.

Laatste keer opnamepiek?

Met de komst van een prik om ernstige gevolgen van het RS-virus te voorkomen, wordt verwacht dat dit misschien wel de laatste keer is dat er een opnamepiek in ziekenhuizen is. Er wordt verwacht dat door deze prik, de RSV-prik, 80 procent van de ziekenhuisopnames wordt voorkomen.

Volgens het RIVM is de prik veilig. De prik werkt meteen en beschermt minstens vijf maanden. Dat is lang genoeg voor een heel RSV-seizoen. Wat handig is om te weten: de prik werk anders dan een vaccinatie. In de RSV-prik zit nirsevimab. Dit zijn antistoffen tegen het RS-virus. Zo’n prik met antistoffen heet passieve immunisatie. Bij vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan na een prik. Bij passieve immunisatie zitten die antistoffen al in de prik.

In Frankrijk en Luxemburg wordt de prik al gegeven en daar is volgens het RIVM het aantal ziekenhuisopnames met 80 procent gedaald.

Heeft jouw kindje in het ziekenhuis gelegen vanwege het RS-virus?

Lees ook:

Het RS-virus: gevaarlijker dan je misschien denkt
Vanaf najaar 2025 gratis prik RS-virus voor baby's

Lekker luisteren: podcast over dysmaturiteit

Beeld: Unsplash

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • 3kids1dog

    Onze dochter heeft het RSV ternauwernood overleefd. Na haar geboorte met luchtwegproblemen wisten we dat dit het slechte scenario zijn.. gelukkig kreeg ze het pas met 4,5 maand. Een vaccinatie werd door de specialist in Maastricht beschreven als nog niet voldoende ontwikkeld en nog niet doeltreffend genoeg. Ze heeft hem dus niet gekregen. Ben wel erg benieuwd wat er nu aan aangepast is dan in de afgelopen drie jaar tijd.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50