Ruggenprik als pijnstilling: wat kun je verwachten
- Redactie
- in Bevalling
- 0
- 98
- 9 uur
Een bevalling is niet geheel pijnloos. Daarom kan er voor of tijdens de bevalling gevraagd worden om een ruggenprik. Dit is een effectieve manier om de pijn tijdens de bevalling te bestrijden. Hoe werkt een ruggenprik precies? Wat zijn de voor- en nadelen van een ruggenprik?
Wat is een ruggenprik?
Bij een bevalling kun je vragen om een ruggenprik. Dit is een verdovingsmiddel dat de pijn van de bevalling voor een groot deel kan wegnemen. Bij het zetten van een ruggenprik wordt verdovingsvloeistof via een dun slangetje tussen de ruggenwervels ingespoten. De ruimte waar de verdovingsvloeistof wordt ingespoten heet de epidurale ruimte. Hier bevinden zich de zenuwen die naar de baarmoeder en bekkenbodem leiden. Deze zenuwen kunnen worden verdoofd als een ruggenprik wordt gezet. Ook kan de spierkracht in je onderlichaam tijdelijk afnemen door een ruggenprik. Je hebt dan minder gevoel in je rug, billen en benen.
Hoe wordt een ruggenprik gezet?
Een ruggenprik wordt gezet door een anesthesist. Voor het zetten van een ruggenprik moet je goed voorovergebogen zitten en je rug bol maken. Zo kan de anesthesist zien waar de naald tussen de wervels geplaatst moet worden. Eerst wordt je huid verdoofd en daarna brengt de anesthesist via de naald een slangetje in, om de verdovingsvloeistof toe te dienen.
Wat gebeurt er na het zetten van een ruggenprik?
Als de ruggenprik is gezet, wordt het slangetje aangesloten op een pompje. Hierdoor kun je continu kleine beetjes verdovingsvloeistof toegediend krijgen. Na 5 tot 15 minuten voel je het effect van de ruggenprik en is de pijn al verminderd. Er wordt na het zetten van een ruggenprik regelmatig gecontroleerd op je hartslag. Het is namelijk mogelijk dat je een acute bloeddrukdaling krijgt. Dan wordt er extra vocht toegediend via het infuus.
Wanneer mag je geen ruggenprik laten zetten?
Je kunt voor de bevalling al bespreken met je verloskundige of je een ruggenprik wilt laten zetten. Dan zijn jullie er al op voorbereid. In sommige gevallen mag er geen ruggenprik gezet worden, namelijk bij:
- Bepaalde neurologische aandoeningen
- Een afwijking aan je wervelkolom
- Verhoogd risico op complicaties
- Infecties
Voordelen van het zetten van een ruggenprik
Het voordeel van het zetten van een ruggenprik is voornamelijk dat dit de meest effectieve vorm van pijnbestrijding is tijdens de bevalling. Daarbij is een ruggenprik geschikt voor een langere periode van pijnstilling. Een bevalling kan namelijk langer duren dan gedacht. Een ruggenprik is hier dan geschikt voor.
Nadelen van het zetten van een ruggenprik
Een ruggenprik brengt ook nadelen met zich mee. Hieronder een paar nadelen van het zetten van een ruggenprik:
- Het zetten van een ruggenprik kost tijd en kan dus alleen gedaan worden als de bevalling nog lang duurt. Het is niet geschikt als je bijna gaat bevallen.
- Je hebt een grotere kans op het krijgen van koorts tijdens de bevalling.
- Je hebt kans op een bloeddrukdaling. Je baby kan hier ook op reageren, waardoor de hartslag kan vertragen.
- De kans op een bevalling met een vacuümpomp is groter bij het zetten van een ruggenprik.
- Bewakingsapparatuur en hulpmiddelen zijn nodig om jou én de baby in de gaten te houden.
Heb jij een ruggenprik gezet tijdens de bevalling?
Lees ook:
Lezeressen vertellen: wel of geen pijnbestrijding bij de bevalling?
Pijnbestrijding tijdens bevalling voor mietjes? Ja, dag!
Lekker luisteren: podcast over pre-eclampsie
Bron: degynaecoloog
Beeld: canva
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)