Sharing is caring: Hoe vind ik het perfecte kinderdagverblijf?
- Betty
- in Moeder
- 1
- 1637
- 31/08/2016
Nu we bijna de slingers op kunnen hangen voor de tweede verjaardag van onze zoon, is het ook tijd om hem in te schrijven op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. Maar hoe vinden we er eentje die bij hem past?
Ik ben ruim anderhalf jaar thuisblijfmoeder voor hem geweest en toen ik weer ging werken - als redacteur bij Babybytes - hadden we het geluk van de oppassende opa’s en oma’s. Dat doen ze nog steeds met heel veel liefde, maar we merken inmiddels wel dat mijn zoontje meer toe is aan contact met andere kinderen. Ook denk ik dat het goed is voor zijn ontwikkeling om binnenkort twee ochtenden in de week naar een kinderdagverblijf te gaan. Het Grote Loslaten is begonnen en eerlijk gezegd valt het me zwaar. Mijn baby is inmiddels een lap mens van ruim 95 centimeter geworden met lange blonde lokken, een vrolijk stemmetje en een duidelijke eigen wil.
Maar hoe vind ik een kinderdagverblijf voor hem waar hij het enorm naar zijn zin zal hebben? Ik besloot het op onze Facebookpagina aan ervaringsdeskundige moeders te vragen en dit waren hun tips. Bedankt lieve moeders, ik ben weer een stuk wijzer geworden!
Miet: “Als je voor kinderopvang kiest, lees dan van te voren hun pedagogisch plan. Dat staat vaak online. Zo kun je kiezen voor een bewust kindvolgend kinderdagverblijf en/of een plekje waar kinderen in de natuurtuin mogen spelen en lekker vies mogen worden. Let ook op de interactie tussen leidsters en kinderen. Leidsters kunnen zich anders voordoen tijdens een rondleiding. Kinderen gedragen zich niet anders dan anders.”
Relana: “Dat ze ook echt met vast personeel / vaste gezichten werken en niet iedere keer met invalkrachten of vervangers.”
Denise: “Ik vond het vooral belangrijk hoe de leidsters op mijn zoontje reageerden bij binnenkomst. Ik vond de ruimte heel belangrijk en de groepssamenstelling. Zo heb ik bewust voor een babygroep gekozen. Ook vind ik het leuk als er met thema’s gewerkt wordt. Ik heb dus gelet op de uitwerking hiervan. Van de buitenruimte vond ik het fijn dat er van alles een beetje was: zand, steen, groen en water.”
Eline: “Ik werk zelf op een kinderdagverblijf en onze zoon gaat hier ook naartoe, het belangrijkste vind ik dat je een goed gevoel bij de opvang en de leiding hebt. Een kinderdagverblijf kan er heel mooi uitzien met alles erop en eraan, maar als ik er geen goed gevoel bij kreeg zou mijn kind hier niet naartoe gaan. Het is tenslotte belangrijk dat je je kindje met een goed en veilig gevoel daar naartoe kan brengen.”
Anniek: “Moeilijk om dat van te voren in te schatten. Wij zijn van kinderdagverblijf gewisseld, omdat er een reorganisatie gaande was en er veel wisseling was binnen het team. Dingen die erg belangrijk voor ons dochtertje waren, werden niet gedaan. Wat vooral fijn is: vaste leidsters, schone ruimtes, leuke buitenspeelruimte. Als je kindje er eenmaal zit, gewoon goed opletten hoe je kindje is als hem/haar brengt en ophaalt. Bij de eerste opvang zat mijn dochter bijvoorbeeld nog vaak onder haar groente hapje, dan hebben de leidsters gewoon niet genoeg tijd voor de kids, lijkt me.”
Sanne: “De allerbeste tip? Let op of je kind er blij is. Wij zijn na een slechte ervaring van gastouder gewisseld en hebben nu een véél gelukkiger kind. Zowel bij de gastouder als thuis! Bij de andere had hij zo klein als hij was al stress als hij er heen moest…”
Carola: “Kijk naar de klik. Die is zo belangrijk. Voel je hem niet, zoek dan rustig verder.”
Zoals ik heb begrepen uit al jullie reacties: volg je gevoel! Loop je er met een prettig gevoel rond of zit er een knoop in je maag? Je moedergevoel weet blijkbaar genoeg. Bedankt voor alle nuttige tips! Nu maar eens wat rondleidingen plannen! :-)
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje