Slaaptekort nadat je moeder bent geworden

Slaaptekort nadat je moeder bent geworden
  • in Moeder
  • 0
  • 1459
  • 08/03/2023

Slaaptekort, je hebt er vast al veel over gehoord voordat je moeder bent geworden. Slaapgebrek is een veel besproken onderwerp onder moeders. Alle reden voor BabyBytes-deskundige Tilda om er dieper om in te gaan.

Veel mama’s vragen elkaar: ‘Slaapt jouw baby al door?’ Of: ‘Ik ben zo moe, wanneer ga ik eindelijk weer eens slapen?’ Dit zijn dingen die ik vaak hoor in mijn praktijk. Slaaptekort is iets waar veel nieuwbakken moeders en vaders veel moeite mee hebben. Niet slapen zorgt ervoor dat je relativeringsvermogen zo, hopakeee, het raam uit gaat. 

Kort lontje 

Daarnaast zorgt slaaptekort ervoor dat je een korter lontje krijgt, sneller uitvalt tegen je partner en dat je soms ineens in huilen uitbarst. Gewoon, omdat je zo moehooooeee bent. Het gebeurt heel vaak en het is iets waar veel moeders last van hebben. Het is niet voor niets dat de CIA slaapontzegging inzet als martelmethode: het is superzwaar. Sommige moeders vragen mij: ‘Hoe kreeg jij je kindjes zover dat ze door gingen slapen?’ Ik leg dan uit dat we dit deden door overdag vooral veer routine aan te houden en als ze wat ouder waren, de nachtvoedingen op te rekken met een kwartiertje. Dit beschrijf ik ook in mijn boek Toen kreeg ik weer lucht. Maar, dit is voor elk kindje, elke ouder en elk gezin weer anders. 

Slaaptekort door piekeren 

Sommige moeders ervaren slaaptekort, terwijl hun kindje(s) gewoon slaapt. Dan is het hele huis stil, maar jij ligt nog wakker. Vaak komt dit type slaaptekort doordat moeders veel last hebben van piekeren. Dat gebeurt vooral ’s nachts en vaak lijken problemen dan ook ineens veel erger. Dingen waar je overdag misschien niet zoveel over nadenkt, komen ’s nachts ineens opzetten en voor je het weet lig je uren naar het plafond te staren of zie je kuddes beren op de weg. Als moeders veel piekeren, ligt daar vaak een groter iets aan ten grondslag. 

Onzekerheid na het krijgen van een baby 

Meestal hebben deze mama’s veel last van onzekerheden sinds ze moeder zijn geworden. Onzekerheden over of ze het wel goed doen als mama en of ze wel geschikt zijn voor het moederschap. Deze onzekerheden volgen elkaar vaak in rap tempo op en werken slaaptekort in de hand. Want, als je je constant zorgen maakt over wat nog gaat komen of over dingen nadenkt die al zijn geweest, verspil je eigenlijk onbewust heel veel energie. Op beiden heb je namelijk geen invloed. Op het hier en nu dan weer wel. Daarom werkt mindfulness heel goed tegen piekeren en helpt het je om jezelf te omarmen precies zoals je bent.

Perfecte mama bestaat niet

Ja, dus ook met al je onzekerheden. Dat wil niet zeggen dat je hier niet vanaf kunt komen. Ook ik was ooit die moeder met een XXL-slaaptekort en ik piekerde me suf. Ik was super onzeker toen ik net moeder was geworden en vroeg me steeds af: hoe doen al die andere moeders dit? Nu, zoveel jaren later weet ik dat er niet één juiste manier van moederschap is. Er zijn er wel duizenden. De perfecte mama bestaat niet. Dus probeer in het hier en nu te kijken naar wat er wel lukt op een dag. Ga zoeken naar succesjes binnen jouw moederschap. Probeer de minder succesvolle momenten (zoals wanneer de spaghetti tegen het raam zit) te omarmen en te zien voor wat het is: van voorbijgaande aard. Omarm het mantra: ‘Het is een fase’. Vergroot de mooie momenten en de successen, want, die zijn ook van jou. Niet alleen de moeilijke momenten. Hoe meer je gaat kijken naar wat er wel lukt, hoe meer je merkt dat het piekeren over je onzekerheden en dus ook het slaaptekort minder worden. 

Ook zo moe? 

Lees je bovenstaande en denk je: ik wil ook weer lekker en zorgeloos kunnen slapen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

Lees ook:

Lisa (34) heeft ernstig slaaptekort: 'Niemand neemt ons serieus'
Heftiger dan je denkt: als je kind slecht slaapt

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50