Sporten tijdens de zwangerschap: hoe zit dat nou eigenlijk?
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 904
- 06/04/2023
Sporten tijdens de zwangerschap is iets wat de ene vrouw niet ziet zitten en de andere vrouw juist doet om haar figuur op peil te houden. Maar wat doet sporten tijdens de zwangerschap nou voor je lichaam en is het gezond?
Angsten
Zwangeren kunnen door het sporten een angst voor een miskraam, vroeggeboorte of nadelen voor hun kind ontwikkelen. Dit zorgde er lange tijd voor dat vrouwen stopten met sporten als ze zwanger waren. Vijftien jaar geleden adviseerden de meeste verloskundigen zelfs nog om het vooral rustig aan te doen tijdens de zwangerschap.
Onderzoeken
Door een tal van onderzoeken in de laatste jaren is naar voren gekomen dat sporten voor een zwangere helemaal niet zo slecht is. De zwangere blijft fit, gaat sterker de bevalling in en een belangrijk pluspunt: ze slapen beter! Bovendien kan het ongeboren kind in de buik voordeel hebben van een goed doorbloede placenta.
Sportprogramma voor zwangere vrouwen
Bewegingsdeskundige Van Diepen werkt al een aantal jaar met Mom in Balance aan een sportprogramma voor zwangere vrouwen vertelt aan NRC: ''Vrouwen die gewend zijn hard te lopen, kunnen dat tot ver in hun zwangerschap blijven doen. Ook fietsen, wandelen en zwemmen zijn zeer geschikt als je zwanger bent.''
Niet te zwaar
Volgens de bewegingsdeskundige kan sporten dus wel, maar ze benadrukt daarbij dat je het niet te zwaar moet maken voor jezelf. Contactsporten zoals hockey, voetbal of handbal zijn geen goede opties, want dan gebruik je te veel gewrichten en deze zwakken tijdens je zwangerschap af. Ze vertelt: "Je lichaam is hard aan het werk en het is dan ook goed jezelf niet totaal uit te putten. Zorg dat je goed kunt blijven ademen, het niet te warm krijgt en voldoende drinkt.''
Sport(te) jij tijdens je zwangerschap?
Lees ook
Sporten tot week 40 van je zwangerschap
Het kán, en is nuttig: buikspieren trainen tijdens de zwangerschap
Bron: NRC.nl
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)