Spruw bij je baby: vraag en antwoord
-
- in Overig
- 0
- 491
- 27/01/2025
Je hebt eindelijk een ritme gevonden met je baby, en dan lijkt er ineens iets mis te zijn. Je merkt witte plekjes op de tong, de binnenkant van de wangen of het gehemelte. Misschien huilt je baby vaker dan normaal of drinkt hij slechter. Grote kans dat je baby last heeft van spruw.
Wat is spruw?
Spruw is een schimmelinfectie in de mond, veroorzaakt door de gist Candida albicans. Deze schimmel komt van nature in en op ons lichaam voor. Als de balans verstoord raakt, bijvoorbeeld door een verzwakt immuunsysteem of een antibiotica-kuur, kan er een infectie ontstaan.
Waarom krijgen baby’s spruw?
Het immuunsysteem van baby’s is nog volop in ontwikkeling, waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties zoals spruw. Daarnaast kan het gebruik van antibiotica bijdragen, omdat deze niet alleen schadelijke bacteriën doden, maar ook goede bacteriën die Candida in toom houden.
Hoe herken je spruw bij je baby?
De meest opvallende symptomen van spruw zijn:
- Witte plekjes op de tong, het gehemelte of de binnenkant van de wangen.
- Slechter drinken of zichtbaar ongemak tijdens het drinken.
- Meer huilen dan normaal.
- Rode uitslag of schilferige plekjes rond de mond of in de luierstreek.
- Een witte aanslag die moeilijk weg te vegen is.
Kan spruw ook voor moeders vervelend zijn?
Ja, vooral als je borstvoeding geeft. De schimmel kan via de mond van je baby je tepels besmetten. Dit kan leiden tot pijnlijke, branderige tepels, zowel tijdens als na het voeden. Om herbesmetting te voorkomen, is het belangrijk dat zowel jij als je baby behandeld worden.
Wat kun je doen tegen spruw?
Spruw is vervelend, maar gelukkig goed te behandelen. Neem contact op met je huisarts of consultatiebureau als je denkt dat je baby spruw heeft. Zij kunnen:
- Een antischimmelmiddel voorschrijven, zoals een gel of druppels voor de mond van je baby.
- Voor borst voedende moeders vaak een antischimmelcrème voorschrijven om de tepels te behandelen.
- Door zowel jezelf als je baby tegelijkertijd te behandelen, voorkom je dat jullie elkaar blijven besmetten.
Hoelang duurt spruw?
Met de juiste behandeling verdwijnen de klachten meestal binnen een week tot tien dagen. Het is belangrijk om het medicijn volgens voorschrift te gebruiken en de kuur volledig af te maken, zodat de infectie niet terugkomt.
Lees ook:
Spruw (lees alle informatie)
Shaken baby syndroom
Lekker luisteren: podcast over dysmaturiteit
Beeld: Pexels
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)