Stuwing: een van de meest voorkomende borstkwalen
- Redactie
- in Voeding
- 0
- 1032
- 02/12/2023
Volle, zware en pijnlijke borsten na de bevalling? Dan heb je waarschijnlijk last van stuwing en komt je melkproductie op gang. Hoe je hier mee om moet gaan en wat je tegen de pijn kan doen, lees je hier!
Wat is stuwing?
Bij stuwing heb je zware en gespannen borsten waar je na de bevalling last van kan krijgen. Meestal tussen de twee en zes dagen na je bevalling komt de stuwing opgang. De stuwing komt door de vergrote doorbloeding en de aanmaak van melk in de borsten. De borsten voelen pijnlijk aan als er melk in de borsten blijft zitten. Je borsten kunnen ook rood worden, strak aanvoelen en glanzen. Ook kan je er ziek van worden en verhoging van krijgen. Helaas heeft de ene vrouw heeft er meer last van dan de andere vrouw en kan je dit niet voorkomen.
Wat doen bij stuwing?
Als je stuwing wilt voorkomen is het verstandig om je baby in de eerste dagen zo veel mogelijk aan te leggen. De druk op je borsten vermindert dan. Het kan ook voorkomen dat je borsten zo pijn doen dat het aanleggen of kolven té heftig is. Er zijn dan een paar manieren om deze pijn te verlichten:
- Je borsten in een warme kom met water houden of een warme douche nemen. Je borsten kunnen leeglopen door de warmte en hierdoor wordt de druk weggenomen uit je borsten.
- Koelkompressen tegen je borsten leggen. Voor het pijnlijke gevoel in je borsten kunnen koelkompressen de pijn verlichten.
- Kolf je borsten één keer per dag goed leeg. Dit verlicht de pijn in je borsten.
- Ontstekingsremmers of pijnstillers innemen kunnen helpen bij pijn.
Afkolven tegen de stuwing
Door de stuwing kunnen je borsten zo gespannen zijn dat je tepels vlak worden. Dit zorgt ervoor dat je baby een slechte grip heeft bij je borst. Als je voor het voeden eerst wat melk kolft, is de grootste spanning eraf. Je kleintje kan nu beter happen.
Reverse pressure softening
Het kan zijn dat je na het afkolven nog steeds harde borsten en tepels hebt. Deze stuwing komt dan niet door je melkproductie maar door lymfevocht wat vast zit in je borsten. Met RPS, ofwel Reverse pressure softening kan je dit vocht eenvoudig wegdrukken uit je tepel. Dit doe je als volgt:
- Je drukt met je vingertoppen van beide handen tegelijkertijd je tepelhof in.
- Zet druk en houd dit ongeveer drie minuten vast.
- Dit herhaal je tot je tepelhof zacht is
- Laat daarna je baby meteen drinken.
Stuwing na de kraamtijd
Na de kraamtijd kan je nog steeds last hebben van stuwing. Dit kan komen door het overslaan van voeding of het doorslapen van je baby. De melkproductie moet zich dan aanpassen aan jouw lichaam en voedingsschema. Dit kan even duren en daarom kan je nog last hebben van stuwing. In de loop van de tijd neemt dit af en past de melkproductie zich aan.
Heb jij ook last (gehad) van stuwing?
Lees ook:
Zó ziet borstvoeding er onder een microscoop uit!
Wat doe jij tijdens het geven van borstvoeding?
Bron: verloskundigedenbosch & borstvoeding
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)