Symptomen van koemelkallergie bij je baby: wat je moet weten!

Symptomen van koemelkallergie bij je baby: wat je moet weten!
  • in Voeding
  • 0
  • 375
  • 7 dagen

Een veelvoorkomend onderwerp waar veel moeders vragen over hebben, is koemelkallergie. Misschien heb je gemerkt dat je baby onrustig is na het voeden, veel huilt, of rode uitslag ontwikkelt. Dit kunnen tekenen zijn van een koemelkallergie. Wat is het? Hoe herken je het? En wat kun je doen?

Wat is een koemelkallergie precies?

Een koemelkallergie betekent dat het immuunsysteem van je baby reageert op de eiwitten in koemelk alsof het een bedreiging is. Dit komt vrij vaak voor bij baby’s, vooral in het eerste jaar. De allergie ontstaat wanneer het lichaam niet in staat is om deze eiwitten goed af te breken, wat leidt tot een allergische reactie.

Waarom krijgen sommige baby’s een koemelkallergie?

Je vraagt je misschien af waarom juist jouw baby een koemelkallergie heeft, terwijl andere baby’s het niet hebben. De exacte oorzaak is niet altijd duidelijk, maar erfelijkheid kan een rol spelen. Als jij of je partner een voedselallergie heeft, is de kans groter dat je kindje ook een allergie ontwikkelt. Verder speelt het immuunsysteem van je baby een grote rol; het is nog volop in ontwikkeling, wat betekent dat het soms overreageert op bepaalde stoffen, zoals koemelkeiwitten.

Symptomen: hoe herken je een koemelkallergie?

Koemelkallergie kan zich op verschillende manieren uiten, en de symptomen kunnen mild tot ernstig zijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen waar je op kunt letten:

  • Spijsverteringsproblemen
  • Buikkrampjes en koliek
  • Huiduitslag en eczeem
  • Opgeblazen gevoel en veel gasvorming
  • Onrustig en slecht slapen
  • Ademhalingsproblemen

Wat kun je doen als je denkt dat je baby een koemelkallergie heeft?

Het is altijd belangrijk om contact op te nemen met je huisarts of consultatiebureau als je vermoedt dat je baby een allergie heeft. Vaak wordt een dieet aanbevolen, waarbij je de koemelk uit het dieet van je baby verwijdert om te kijken of de symptomen afnemen.

Wat geef je je baby in plaats van koemelk?

Als je baby flesvoeding krijgt, zal je moeten overstappen op een speciale, hypoallergene melkvoeding die geschikt is voor baby's met koemelkallergie. Dit zijn bijvoorbeeld voedingen waarin de eiwitten al zijn afgebroken, zodat het immuunsysteem van je baby er niet op reageert. Borstvoeding kan vaak doorgaan, maar dan moet je zelf koemelkeiwitten uit je eigen dieet schrappen.

Groeit je baby over koemelkallergie heen?

Het goede nieuws is dat de meeste baby’s met een koemelkallergie hier overheen groeien. Vaak gebeurt dit rond hun derde verjaardag. Tot die tijd is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met hun dieet en goed op te letten op eventuele symptomen.

Heeft jouw baby last gehad van een koemelkallergie?

Lees ook: 

Flesvoeding geven op verzoek: waarom en hoe?

Borstvoeding: jonge ouders teleurgesteld over het moment van stoppen!

Bron:
Thuisarts
Voedingscentrum
Beeld:
Canva

Lekker luisteren: alles over stortbevallingen

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50