Te lang foliumzuur slikken kan mogelijk leiden tot obesitas kind
- Redactie
- in Zwangerschap
- 8
- 25560
- 19/03/2017
Het lang slikken van foliumzuur door zwangere vrouwen zou de kans op obesitas bij hun kind kunnen vergroten. Dat blijkt uit onderzoek van biomedisch wetenschapper Sara Pauwels van de KU Leuven. Samen met een team onderzoekers van KU Leuven en UZ Leuven nam ze de voedings- en leefgewoonten van 150 zwangere vrouwen onder de loep. Na de geboorte werden de kinderen een jaar lang gevolgd. Ook nam Pauwels DNA-testen af en deed ze onderzoek naar de genen die een link hebben met obesitas.
Opvallend
Volgens het onderzoek zou langdurig gebruik van de vitamine B9 of foliumzuur een rol spelen bij de aanleg voor obesitas. Een opvallende uitkomst, omdat de vitamine aan zwangere vrouwen wordt aangeraden om te voorkomen dat hun baby's geboren worden met geboorteafwijkingen als een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte.
Niet langer dan zes maanden aaneengesloten
Omdat vrouwen vaak niet gelijk zwanger worden, slikken ze langer dan noodzakelijk foliumzuur. Daarnaast maakt de vitamine ook deel uit van multivitaminesupplementen, die de hele zwangerschap lang ingenomen worden. "Volgens de eerste resultaten van het onderzoek is het beter om je in de eerste plaats aan de richtlijnen te houden en foliumzuur sowieso niet langer dan zes maanden op een rij in te nemen", aldus Pauwels.
Uit het onderzoek zou namelijk blijken dat bij vrouwen die meer dan zes maanden voor het zwanger worden foliumzuur hadden geslikt, de aan obesitas gerelateerde genen van hun kinderen waren veranderd. Dit geldt ook voor vrouwen die het supplement tijdens de hele zwangerschap bleven slikken.
Na twaalf weken zwangerschap stoppen
Volgens Pauwels is het langdurig slikken van foliumzuur dus niet verstandig. "Er is geen reden om foliumzuur door te blijven slikken, dus stop gewoon na twaalf weken", zegt ze tegen RTL Nieuws. Ook is het volgens de onderzoekster niet nodig om zonder medische indicatie een multivitamine te slikken. "Dat hoeft alleen als er tekorten zijn. Tijdens de zwangerschap wordt je bloed gecontroleerd, dus als er een vitaminetekort is, hoor je dat vanzelf."
Volgens de Gezondheidsraad kan het geen kwaad om tijdens de hele zwangerschap foliumzuur te blijven slikken. Een woordvoerder laat aan RTL Nieuws weten op dit moment geen reden te zien het advies aan te passen. "Wij houden voortdurend een vinger aan de pols en houden nieuw onderzoek in de gaten", zegt hij. "Maar er komt continu nieuw onderzoek uit, dus we kunnen niet op elk individueel onderzoek reageren."
Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen
Ook de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen ziet geen reden om zwangere vrouwen op dit moment een ander advies te geven. "Dit is één onderzoek. Voordat we hieraan conclusies kunnen verbinden, moet het eerst nog verder worden onderzocht. Als de voorlichting en het gebruik van foliumzuur moeten worden aangepast, komt de Gezondheidsraad met een advies en zullen wij en andere beroepsorganisaties dit beoordelen", aldus een woordvoerder tegen RTL Nieuws.
Pauwels is van mening dat het belangrijk is vervolgonderzoek te plegen. "We hebben nu een aanwijzing dat foliumzuur overgewicht bij kinderen veroorzaakt, maar het is nog te vroeg om te zeggen of dit daadwerkelijk zo is. We willen de kinderen van de onderzoeksgroep terugzien in de kleutertijd, dan kun je echt iets zeggen over obesitas", aldus de onderzoekster.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (8) Stuur een bedankje