Te lief: tweeling heeft huid-op-huidcontact met vader en grote broer

Te lief: tweeling heeft huid-op-huidcontact met vader en grote broer
  • in Baby
  • 2
  • 27080
  • 19/05/2016

Smelten. Dat doen we na het zien van bovenstaande foto, waarop te zien is hoe een vader liefdevol een van zijn tweelingbaby's kangoeroet. Wie de andere baby op zijn borst heeft liggen? De trotse grote broer van de kersverse kindjes!

Baby's die prematuur geboren zijn, worden niet alleen warm in de couveuse gehouden, maar ook vaak op de blote borst van papa en mama gelegd. Dit wordt ook wel buidelen of kangaroeën genoemd. Dit principe is niet nieuw, maar Zweden is wel leidend in de uitvoering ervan, zelfs bij vroege prematuurtjes. In een ziekenhuis in het Zweedse Uppsala mogen kindjes van(af) 700 gram al met hun ouders buidelen. Zo ook deze tweeling, voor wie de vader aan het kangaroeën werd gezet. En hij niet alleen: het ziekenhuis liet ook het broertje van de kersverse kindjes huid-op-huid-contact met de baby'tjes hebben. Hiervan werd een foto gemaakt waar we slechts één woord voor hebben: prach-tig.

De 'familiebuidelfoto' is op de Facebook van NINO Birth geplaatst, een organisatie die de bevallingservaring voor zowel baby als moeder streeft te verbeteren. Mensen deelden het ontroerende familiekiekje massaal, en wij doen vrolijk mee. Inlijsten, ophangen, niets meer aan doen!

Waarom buidelen?
Mooi hoor, denk je misschien, maar waarom wordt het precies gedaan, dat buidelen? Je kunt beter vragen: waarom niet? Aan huid-op-huidcontact tussen ouders en prematuurtjes zitten namelijk veel verschillende voordelen. Volgens professor Uwe Ewald, verbonden als arts aan de Universiteit van Uppsala, helpt kangaroeën niet alleen bij de binding tussen ouders en hun baby, maar zorgt het er ook voor dat de temperatuur van de baby goed gereguleerd wordt. Sterker nog: buidelen reguleert die temperatuur beter dan de couveuse. Daarnaast kalmeert het de kindjes en zorgt het ervoor dat hun gewicht sneller toeneemt. Tot slot dragen bacterieën van de ouders en het ziekenhuis eraan bij dat de kans op infecties bij het kindje verlaagd wordt.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Bron: Babble
Beeld: Facebook.com/NINO Birth

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50