Tekort aan eicellen voorkomen door minder hoge eisen te stellen

Tekort aan eicellen voorkomen door minder hoge eisen te stellen

Er is een drastisch tekort aan eicellen in Nederland en daarom had de voorganger van minister De Jonge, minister Schippers, gevraagd of hier oplossingen voor te vinden zijn. Volgens Medici van het UMC Utrecht zijn die er: versoepel de eisen aan vrouwen die hun eicellen willen doneren en verlaag de vergoeding van 900 euro naar 300 euro.

Dit advies krijgt de steun van minister De Jonge en is nu door hem naar de Tweede Kamer gestuurd.

Door het tekort aan eicellen in Nederland staan geïnteresseerden jarenlang op de wachtlijst of zoeken hun heil in het buitenland. Om het probleem te verhelpen is het advies om minder hoge eisen te stellen. Zo moeten ook eicellen welkom zijn van vrouwen met erfelijke aandoeningen die een kleine impact hebben op het welzijn van het toekomstige kind, zoals een behandelbare heupafwijking of een vernauwde voorhuid.

Lees ook:
Aantal gedoneerde eicellen voor ivf-behandeling stijgt

Soepelere eisen

Verder moet het mogelijk worden dat vrouwen tussen de 18-25 jaar ook donor kunnen worden als ze zelf nog geen kinderen hebben. Ook vrouwen ouder dan 35 moeten eiceldonor kunnen zijn, bijvoorbeeld als ze eerder eicellen voor zichzelf hebben laten invriezen en deze doneren als ze ouder zijn.

Terwijl er soepeler moet worden omgegaan met eiceldonoren, wordt wel geadviseerd om wensouders strenger te selecteren. Ouders die nog nooit eerder in Nederland zijn behandeld en nog geen eigen kind hebben, moeten voorrang krijgen. Vrouwen die meerdere keren een mislukte embryotransplantatie hebben gehad die is mislukt, mogen niet meer in aanmerking komen en ook moeten eicellen worden verloot onder wensouders. Verder vinden artsen dat er met de tijd moet worden meegegaan en dat homoseksuelen net zo veel recht hebben om in aanmerking te komen voor een eiceldonatie als heteroseksuelen.

Nu krijgen vrouwen die een eicel doneren ongeveer 900 euro vergoedt voor het ongemak dat ze door eiceldonatie ondervinden. Maar de artsen adviseren dit bedrag te verlagen naar 300 euro omdat, vrouwen het nu vaker doen voor het geld dan voor de goede zaak. En dat bedrag wordt dan een stuk lager: 300 euro plus een reiskostenvergoeding en andere onkosten.

Vergoeding verlagen

Op dit moment ontvangen vrouwen die eicellen doneren rond de 900 euro voor het ongemak. Zij moeten een aantal weken een hormoontherapie ondergaan, krijgen een bloedonderzoek, een inwendige echo en moeten zich aan gezondheidsregels houden. De behandeling waarbij de eicellen, meestal zo'n acht tot tien, uit hun lichaam worden gehaald, gaat met een plaatselijke verdoving. Gemiddeld moeten zij daar een dag (acht uur) van herstellen.

De artsen adviseren minister De Jonge dit bedrag te verlagen omdat er nog steeds vrouwen kunnen zijn die hun eicellen doneren vanwege het geld en niet om iemand te helpen. Zij adviseren een vergoeding aan te houden van 300 euro plus een reiskostenvergoeding en andere onkosten.

Bron: NOS.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50