Teleurstelling in het geslacht is een veel voorkomend feit, zo ga je ermee om volgens een psycholoog
- Redactie
- in Kinderwens
- 0
- 2820
- 13/07/2019
Voor sommige stellen maakt het totaal niet uit of zij een meisje of een jongetje verwachten. Andere mensen hebben wel degelijk een voorkeur, zij zijn dan ook echt teleurgesteld als het geslacht niet is wat zij gehoopt hadden. Volgens psycholoog Dr. Danielle Forshee ga je hier het beste op deze manier mee om:
Teleurstelling in het geslacht
"Geslacht teleurstelling is heel gebruikelijk", zegt psycholoog Dr. Danielle Forshee. Vaak heeft dit te maken met bepaalde reflecties. Vrouwen denken bijvoorbeeld aan hoe lastig zij zelf als kind waren en zijn bang dat hun dochters net zo ingewikkeld worden. Ze romantiseren het idee van een zoon en denken dat dit eenvoudiger zou zijn.
Het kan ook zijn dat je bent opgegroeid in een mannenhuis en daarom snakt naar een meer vrouwelijk gezin. Of: je hebt al een meisje en om die reden wil je dolgraag een zoon. Zoals je al begrijpt komt de teleurstelling in het geslacht dus behoorlijk vaak voor.
Na de teleurstelling komen de schuldgevoelens
Je voelt de teleurstelling maar hier kun je je tevens schuldig over voelen. Er zijn namelijk mensen die niet zwanger kunnen worden, of je maakt je zorgen over het feit of je wel van hem of haar kunt houden (nu het geslacht anders blijkt dan gehoopt). Dit soort gevoelens zorgen er vaak voor dat mensen niet over de teleurstelling praten. En dit is eigenlijk wat je juist zou moeten doen.
‘’Wanneer we diep teleurgesteld zijn over iets (met name over het geslacht van een baby), dan zijn we geneigd om dit voor ons te houden, maar dat zal je uiteindelijk alleen maar meer gaan frustreren’’ zegt dr. Forshee.
De gevoelens van schaamte en teleurstelling kunnen het beste besproken worden. De zwangerschap maakt je al helemaal kwetsbaar door de hormonen, dus praat het gerust van je af. Bespreek het met iemand waar jij je goed bij voelt.
Lees ook:
Carolijn vertelt over haar voorkeur voor geslacht
Verander de manier waarop je naar de situatie kijkt
Na het besproken te hebben kun je je gedachten opnieuw vormgeven. Dus stel: Je wilde in eerste instantie heel graag een jongen. Je gaat je niet langer concentreren op alle negatieve aspecten van het hebben van een meisje, maar je kijkt naar al het positieve. Bijvoorbeeld: Ik kan feministische babyboekjes voor haar kopen. Of: Super, ik hoef mij in ieder geval niet bezig te houden met de beslissing over de besnijdenis.
"Door de manier te veranderen waarop je naar de situatie kijkt, zal het je helpen meer aanwezig te zijn en van je kleine te genieten in plaats van je te concentreren op wat je niet hebt," zegt Dr. Forshee.
Maar vergeet niet dat het geen schande is om teleurgesteld te zijn. Geen enkel gevoel mag ooit worden verworpen, ze zijn er namelijk voor een reden. De sleutel is het vinden van een manier om ze te begrijpen en vervolgens te accepteren, zodat je verder kunt gaan. En hier is nog een geruststellende gedachte: de teleurstelling van het geslacht vervaagt, vooral als je daadwerkelijk je kindje ontmoet.
Was jij teleurgesteld toen het geslacht anders bleek dan verwacht?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)