Tijdens de bevalling begeleid worden door een doula
- Redactie
- in Bevalling
- 2
- 7477
- 27/07/2021
Een tijdje geleden werden we benaderd door doula Iris. Ik had wel eens wat over het begrip ‘doula’ gehoord, maar associeerde dat altijd met een beetje zweverigheid en daar heb ik niet zoveel mee. Een doula inzetten tijdens mijn bevalling was dus nooit een optie die ik heb overwogen en toch heeft Iris me door haar verhaal over haar prachtige beroep heel erg aan het twijfelen gebracht. Want een doula uitnodigen tijdens je bevalling heeft toch wel aardig wat voordelen. Wat het precies inhoudt, wanneer een doula van toegevoegde waarde is en wat dat allemaal zou kosten, daar vertellen we vandaag met behulp van Iris meer over.
Doula betekent in het oud-Grieks letterlijk ‘dienende vrouw’. Ze kan het beste omschreven worden als zwangerschaps- en bevallingscoach. Een doula staat een vrouw (en haar partner) aan het einde van haar zwangerschap, tijdens haar bevalling en vlak na de geboorte bij op zowel emotioneel als fysiek vlak. Voor het medische gedeelte krijg je tijdens die periode hulp van een verloskundige en/of gynaecoloog, een doula neemt het niet-medische vlak voor haar rekening. Tijdens de bevalling wijkt ze niet van de zijde van de bevallende vrouw en ondersteunt ze waar mogelijk.
Lees ook
Wat is het verschil tussen een verloskundige en een doula?
Waarom een doula?
Mijn eerste vraag aan Iris was ‘in welk opzicht is de hulp van een doula van toegevoegde waarde tijdens de bevalling?’ Voor zover ik wist krijgen vrouwen in Nederland voldoende hulp tijdens de bevalling en is het nu eenmaal niet anders dat je het op sommige punten even alleen moet doen. Iris had echter een flink aantal belangrijke redenen waarom de hulp van een doula absoluut van toegevoegde waarde is:
- Met de hulp van een doula aan je zijde, heb je wetenschappelijk gezien 50% minder kans op keizersnedes, 60% minder vraag naar een ruggenprik, duurt de bevalling in 25% van de gevallen korter en is er 40% minder kans op een tangverlossing.
- Een doula is een ervaren vrouw. Zij weet dus heel goed hoe het is om een bevalling mee te maken en is er voor getraind jou door de zware fase van de bevalling te loodsen. Ook is ze er ter ondersteuning van je partner.
- Een doula is goed op de hoogte van je geboorteplan en houdt er zicht op dat deze voor zover mogelijk wordt nageleefd. Ze onderhoudt de communicatie met de verloskundige en/of gynaecoloog.
- In grote delen van de wereld is het heel normaal ervaren vrouwen (bijvoorbeeld familieleden) ter ondersteuning bij de bevalling te hebben. In Nederland blijft die ondersteuning echter meestal beperkt tot de partner en hier en daar een zorgprofessional die in- en uitloopt. Bewezen is echter dat de hulp van ervaren vrouwen wel degelijk een positief effect kan hebben op het verloop van de bevalling. Een doula kan deze ondersteuning voor haar rekening nemen.
Wat kan je verwachten?
Als je besluit een doula bij je bevalling uit te nodigen, kun je tijdens de zwangerschap contact met een doula opnemen. Eerst wordt er een kennismakingsgesprek gepland, om te zien of er een wederzijdse klik is. Is er een match, dan kan de doula eventueel mee gaan naar een regulier bezoek aan de verloskundige of de gynaecoloog, zodat ze die ook vast kan leren kennen. Dit hoeft overigens niet, als je je daar niet prettig bij voelt. In de achtste maand volgt een tweede gesprek, waarin het bevallingsplan wordt besproken. Een paar weekjes voor de bevalling wordt het definitieve bevallingsplan besproken en wat de rol zal zijn van de doula als de bevalling daar is. Vanaf week 37 tot aan de bevalling is de doula oproepbaar. Over de manier en het tijdstip waarop je haar oproept, maak je vooraf afspraken.
Tijdens de bevalling houdt een doula het geboorteplan in haar achterhoofd. Ze probeert ervoor te zorgen dat die, waar medisch mogelijk en in overleg met de bevallende vrouw, wordt nageleefd. Een doula ondersteunt op emotioneel en fysiek vlak. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het helpen bij het opvangen van de weeën, het tips krijgen over verschillende houdingen waarin je kunt bevallen en hoe je bijvoorbeeld een geboortebal kunt gebruiken.
In de kraamweek komt de doula nog een keer op bezoek om na te praten over de bevalling. Ook kan ze, indien gewenst, een verslag schrijven van de geboorte. Dit is misschien prettig om later nog eens terug te lezen.
Imagine if our culture told us that birth was one of the greatest things a woman might ever do. Imagine if the stories and images we were exposed to, taught us that labour is an incredible and transformational experience, a rite of passage into motherhood.
Wat kost een doula?
Een doula bij je bevalling is dus absoluut van toegevoegde waarde. Dat is ze sowieso, maar vooral als je angstig bent voor de bevalling, een alleenstaande moeder bent of als je eerder een onprettige ervaring hebt gehad.
De begeleiding van een doula kost tussen de 700 en 800 euro. Er zijn zorgverzekeringen die een deel van die kosten vergoeden, onder het mom van alternatieve zorg. Als je aanvullend verzekerd bent, kan je hier dus even naar kijken.
Wat voor opleiding volgt een doula?
Volgens Iris helpt het natuurlijk als een doula een ervaringsdeskundige is. Iris zelf heeft drie kinderen gekregen en weet dus heel goed hoe het is om te bevallen. Al is die ervaring geen vereiste voor de opleiding, het helpt natuurlijk wel!
Er zijn in Nederland twee opleidingen tot doula te volgen. Een kortere in Amsterdam, die Engelstalig wordt gegeven. Er is ook een langere opleiding (tussen de 6 en 18 maanden, afhankelijk van stages) die in Utrecht wordt gegeven. Deze is Nederlandstalig.
Doula Iris woont in de omgeving van Eindhoven. Mocht je interesse hebben in haar begeleiding? Kijk dan even op haar site!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje