Tilda: ‘Leer nee zeggen als een baas in het moederschap’

Tilda: ‘Leer nee zeggen als een baas in het moederschap’
  • in Moeder
  • 0
  • 1508
  • 25/05/2021

Grenzen aangeven is iets wat veel moeders lastig vinden. Het woordje ‘nee’ zeggen bijvoorbeeld, zonder uit te leggen waarom ze dit zeggen. Het is een fenomeen waar veel moeders moeite mee hebben. Therapeut Tilda geeft advies én een workshop! Misschien iets voor jou?

Vaak begint dit al in je jeugd. Voor jezelf opkomen op het schoolplein bijvoorbeeld. Later als je studeert, tegen die ene jongen in je studiegroep zeggen dat hij de kantjes ervan af loopt en jij niet weer zijn werk voor hem gaat doen. Maar ook als je zwanger bent heb je dit soort momenten. Bijvoorbeeld, het aangeven dat je het niet prettig vindt, dat onbekende mensen aan je zwangere buik zitten. Eenmaal moeder geworden, gaat er een heel nieuwe wereld voor je open. Ineens wordt grenzen aangeven een heel groot iets. Want, jij moet de grenzen rondom je kindje, jouzelf en jullie als gezin bewaken. Een moeilijke en vaak niet al te dankbare taak. Waarom vinden moeders het zo lastig om hun grenzen aan te geven?

Lees ook Tilda's vorige blog
Als je gedachten zo donker als de nacht zijn

Je ondermijnt vaak onbewust jezelf

Het antwoord: omdat je aardig gevonden wil worden. Omdat je het belangrijk vindt om ergens bij te horen. En omdat je niet het gevoel van afwijzing wil krijgen, als iemand jouw ‘nee’ niet zomaar accepteert. Heel begrijpelijk. Maar bovendien lastig, want je ondermijnt jezelf hierdoor. Dit komt door het volgende. Je bent onbewust bang dat je niet goed genoeg bent en dat je als moeder niet goed genoeg bent. Je ervaart dit waarschijnlijk niet zo op bewustzijnsniveau, maar toch is dit de onderliggende gedachte. Het goede nieuws is: dit is niet waar! Je bent namelijk wél goed genoeg. Gewoon precies zoals je bent. Je mag er zijn, gewoon in de vorm zoals je nu bent. Je hoeft mensen geen verantwoording af te leggen, waarom ze niet op kraambezoek kunnen komen. Je hoeft vreemden niet uit te leggen, waarom je borst- of flesvoeding geeft. Je hoeft mensen ook niet uit te leggen waarom je minder bent gaan werken. Niets van dit alles! Puur, omdat het ze niks aan gaat. Jij bent een individu met je eigen rechten en plichten. Nee zeggen, wordt je nieuwe recht. Nee, zelfs je morele plicht. Want als jij niet voor jezelf opkomt, wie gaat het dan doen? Juist. Helemaal niemand!

Wees lief voor jezelf

Wees lief voor jezelf, vertrouw op je eigen kracht en houd bovendien van jezelf precies zoals je bent. Kom voor jezelf op. Gewoon zonder poespas en agressie. Gewoon een effectief ‘Nee’, zal de klus voor je klaren.  Dat klinkt makkelijker dan het vaak in realiteit is. Toch is het evident, dat je het gaat proberen. Omdat met elke ‘nee’ jij meer grenzen aangeeft en je zelfvertrouwen zal groeien. Als je merkt hoe fijn dit voelt, zal je er meer van willen. Dus kom je ook vaker voor jezelf op, omdat het zo fijn voelt. Leer ‘nee’ zeggen en zorg ervoor dat de tegenpartij er nog naar uitkijkt ook. Met tact en een snufje humor, want dat werkt altijd goed. Maar blijf ongeacht alles bij jezelf en bewaak je grenzen. Stel jezelf en je gezin op nummer 1, dat verdienen jullie!

Wil je ook leren 'nee' zeggen? Geef je op voor de gratis workshop!

Merk je dat je dagelijks tegen dit soort dingen aanloopt en moeite hebt om je grenzen aan te geven? Zeg je vaker ‘ja’ dan ‘nee’ nog voordat je over de vraag hebt nagedacht? Wil je hieraan werken en ervoor zorgen dat niemand nog over je grenzen heen gaat? Meld je dan aan voor mijn gratis ‘Mama Masterclass: “Leer nee zeggen als een baas.”’ Je kunt je hier je aanmelden via . De Mama Masterclass vindt plaats op 25, 26 & 27 mei. Tot snel!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50