Tips om beter te slapen (als de baby ook slaapt dan)
- Redactie
- in Lifestyle
- 0
- 9720
- 04/10/2019
Lieve papa's en mama's, de nachtrust is vaak een heikel punt wanneer je kindjes hebt, dat weten we allemaal. Maar je hebt nu ongetwijfeld weer een boel goede voornemens op je lijstje staan en daarbij is een goede nachtrust toch wel van essentieel belang om dit lijstje een beetje lekker te laten slagen. Daarom vandaag wat tips om je op weg te helpen de slaap sneller en beter te kunnen vatten. Dit alles onder voorbehoud uiteraard, want met jonge kindjes weet je het maar nooit!
Pas de verwarming aan
Je lichaam is een soort thermostaat. Het houdt je warm en hoe warm dat dan is en hoe hard deze moet werken, is per persoon verschillend. Elk mens heeft een ander metabolisme waardoor we altijd andere temperaturen verkiezen dan de ander. Denk bijvoorbeeld aan de eeuwige discussie 's avonds op de bank met je partner. De een wil een dekentje, de ander loopt zelfs in een korte broek. Maar of je nu van origine een koukleum bent of heel warmbloedig, 's nachts ervaren we allemaal een daling van lichaamstemperatuur. Dat helpt je lichaam om in slaapmodus te gaan. Het omgekeerde klopt ook: wanneer je temperatuur weer stijgt, weet je lichaam dat het tijd is om op te staan. Zet de thermostaat van je kamer dus gelijk met die van je lichaam (kouder 's nachts, warmer 's morgens), zo zal je dieper slapen en makkelijker ontwaken.
Houd het simpel
Maak van je kamer een rustige omgeving. Dat betekent: zachte crèmekleuren op de muren, eventueel met een accentmuur in een diepe aubergine of bruine tint, en effen lakens zonder al te veel opvallende patronen en prints. Zo tover je je je kamer om tot een oase van rust, een plaats die je hersenen dus sneller zullen associëren met ontspanning, waardoor je makkelijker in slaap valt.
OFFLINE!
Je kamer dient om te slapen en eventueel nog enkele andere activiteiten, maar Facebooken op je smartphone hoort daar zeker niet bij. Ban dus alle elektronische toestellen (zoals televisies, smartphones, e-readers en tablets). In slaap vallen met de televisie nog aan, zorgt namelijk dat je veel onrustiger slaapt. Schermen van je televisie en smartphone zenden immers blauw licht uit, wat een negatief effect heeft op je slaappatroon.
Lees ook: Stappenplan om je peuter in zijn of haar eigen bed te laten slapen
Duisternis
Moet jij regelmatig naar het toilet in het midden van de nacht? Probeer dan volgende keer om het licht eens niet meer aan te doen. Door de ruimte te verlichten, geef je je hersenen het signaal dat het ochtend is, waardoor de productie van melatonine vertraagd wordt, en laat dat hormoon er nu net voor zorgen dat we goed slapen. Zorg dus voor een klein strategisch geplaatst nachtlampje op de weg naar de badkamer, en blijf van de grote lichten af.
Wat hoor ik?
Dit laatste punt klinkt misschien heel raar maar geluid is ontzettend belangrijk bij een goede nachtrust. Wanneer het te stik is om je heen, zul je elk geluidje extra goed horen en valt elk geluid ook veel meer op. Daarvan zul je dan ook zeker eerder wakker worden. Te veel geluid zorgt uiteraard ook niet voor een fijne nachtrust, je zult er moeilijker door in slaap vallen en wellicht regelmatig wakker worden. Ideaal zou zijn om een gelijkmatig en rustgevend geluid in de slaapkamer te hebben zoals bijvoorbeeld een ventilator of een zachtjes tikkende klok.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)