Het artikel is geplaatst

5 tips om je relatie goed te houden als jullie net ouders zijn geworden

5 tips om je relatie goed te houden als jullie net ouders zijn geworden
  • in Moeder
  • 0
  • 26672
  • 20/04/2022

Samenwonen is een grote stap in je relatie. Waar je eerst allebei je eigen plekje had, breekt er nadat je samen een huis bent betrokken een nieuwe periode aan. Opeens slingeren zijn vieze sokken in de slaapkamer en moet je wennen aan dat gruwelijk lelijke bankstel dat hij heeft meegenomen. Toch is deze verandering niets in vergelijking met de verandering die je als stel ondergaat wanneer er een baby wordt geboren.

Je hele leven staat namelijk op z’n kop zodra je je besluit voort te planten. Tijdens de zwangerschap krijgen jullie - vanwege de hormonen - al een aardige preview, maar als de baby er daadwerkelijk is, leer je elkaar op een hele andere manier kennen. Dat dit niet altijd in positieve zin is, vertellen de cijfers ons. Maar liefst één op de drie stellen zit in een relatiecrisis, nadat er een kindje is geboren. Hoe kun je dit zoveel mogelijk proberen te voorkomen?

Praat!

Het lijkt zo vanzelfsprekend en toch vergeten heel veel koppels dit: blijf met elkaar praten. Uit angst de ander te kwetsen, iets uit te spreken dat misschien niet helemaal goed zal vallen of omdat er toch al niet per se sprake was van uitgebreide communicatie, vergeten ouders gesprekken met elkaar aan te gaan. Juist in deze periode is dat zo belangrijk. Weet jij namelijk hoe je partner zich écht in de eerste maanden na de geboorte van de baby voelde? Weet hij hoe zwaar het voor jou is geweest? Was er sprake van een roze wolk of hebben jullie (beiden?) verzwegen dat het lastiger was dan gedacht? Door hier wel samen over te praten, over de mooie en minder mooie kanten van het nieuwbakken ouderschap, houd je de band goed.

Verwachtingen uitspreken

Vaak loopt het in een relatie mis als één van de twee het gevoel krijgt altijd maar te moeten geven, zonder dat er ooit iets te nemen valt. Is je partner van het type dat zich op laat gaan in zijn werk, waardoor je vrijwel 24/7 aan jezelf en je kind bent overgeleverd? Dan kun je dit gevoel herkennen. Praat er dus over wat zijn gedag voor consequenties heeft op jouw leven en wat je van elkaar verwacht. Voor sommige stellen helpt het om concrete afspraken te maken. Maak desnoods een lijstje met wanneer wie de nachtvoeding op zich neemt en wanneer het toilet een schoonmaakbeurt kan gebruiken.

Gun elkaar iets!

Wat mij betreft een bijzonder belangrijk punt: gun elkaar het beste. Juist door lief voor elkaar te zijn, blijft de band goed. Dus ondanks dat je het misschien niet zo leuk vindt als je vriend op vrijdagavond met zijn buddy’s naar de kroeg wil, terwijl jij tot je ellebogen in de babykots zit: gun hem dat zo nu en dan. Doe er niet raar of lullig over, maar zwaai hem met een glimlach uit en wens hem oprecht een leuke avond. In ruil daarvoor verwacht jij namelijk ook dat hij niet gaat piepen als jij een halve zondagmiddag met de deur op slot in de badkamer wil doorbrengen. Probeer er overigens voor te zorgen dat je geen kinderachtig lijstje bijhoudt met wie er nu 'aan de beurt is'. Gunnen betekent ook dat de één soms meer geeft dan de ander. 

Vind elkaar belangrijk

Ook een inkoppertje wat mij betreft, maar toch een punt wat veel jonge ouders lijken te vergeten. Jullie samen zijn belangrijk en het is in ieders belang dat jullie het goed hebben. Maak dus tijd vrij om samen iets leuks te doen. Regel een oppas en ga samen ouderwets op date. Zorg ervoor dat je oprecht geïnteresseerd bent in elkaars leven en houd het leuk samen. Geen oppas? Lekker met een wijntje en een paar blokjes kaas op de bank samen series bingen is ook al leuk!

Lachen

Tot slot wil ik nog even onderstrepen hoe belangrijk het is om samen te lachen. Door ergens de humor in te zien van een lastige situatie, houd je het luchtig. Schreeuwt de baby jullie na tien minuten hemelse slaap weer wakker? Probeer dan rustig te blijven en er samen om te lachen hoe ontzettend moe jullie wel niet zijn. Ik geef toe dat niet elke situatie zich leent voor deze aanpak, maar door zoveel mogelijk samen te lachen, maak je het allemaal niet zo zwaar. Dat is het van tijd tot tijd namelijk al genoeg. 

Het is niet altijd makkelijk om in de wervelstorm die een nieuwe baby met zich meebrengt altijd oog te houden voor elkaar. Maar het is het zó waard om in elkaar en jullie relatie te investeren. Jullie zullen voor altijd aan elkaar verbonden zijn door middel van jullie kleintje. Dan kan je er maar beter het beste van maken, toch?

Hoe zorg je ervoor dat jouw relatie goed blijft?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50