Tips om verkoudheid zoveel mogelijk te voorkomen

Tips om verkoudheid zoveel mogelijk te voorkomen

Zo’n twee maanden geleden begon de ellende: mijn peuterzoon werd ziek. Hij hoestte als een zeehond, had koorts en was enorm verkouden. Mijn man was daarna aan de beurt, ik volgde en onze babydochter wist verbazingwekkend lang buiten schot te blijven. Maar inmiddels is zij ook getroffen en zijn we aan de lopende band af en aan ziek.

Voor ieder gezin waarschijnlijk wel een herkenbaar verhaal. Van oktober tot maart ontkom je er bijna niet aan om regelmatig ‘s nachts naast een snotterend of hoestend kind in bed te zitten. Maar wat kun je er nu aan doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen?

Was je handen!

Virussen die voor verkoudheid kunnen zorgen zitten overal: van deurkrukken tot afstandsbedieningen en natuurlijk op en rond mensen. Was je handen dan ook heel regelmatig met warm water en zeep en laat je kinderen hetzelfde doen. Helaas is dit niet genoeg voor kinderen die naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf gaan. Ze wassen hun handen dan wel netjes, maar likken ook massaal aan het plastic servies van het speelgoedkeukentje Daar ga je met je goede hygiëne…

Poetsen

Handen wassen is belangrijk, maar zorg er ook voor dat je handgrepen van keukenkastjes, je mobiele telefoon (!!), speelgoed en andere spullen of oppervlaktes die je regelmatig aanraakt zo nu en dan eens van een schoon doekje of een tripje richting de wasmachine voorziet.

Tissues

Zorg er trouwens dat je voor iedere snotneus nieuwe tissues gebruikt. Gebruikte tissues zijn namelijk een bron van virussen. Bij ons thuis staan er overal doosjes tissues om nooit mis te grijpen als er een groene snottebel aan de neusjes van mijn kinderen verschijnt. 

Vochtigheid

Verkoudheidsvirussen dringen door je neusslijmvlies het lichaam binnen. Het kan dus heel erg lonen om ervoor te zorgen dat je neusslijmvlies gezond is. Dat doe je door de boel vochtig te houden:

  • Zet een kopje water op de verwarming om de kamer van vochtige lucht te voorzien.

  • De ideale temperatuur voor in huis is tussen de 20 en 22 graden, maar zorg ervoor dat de temperatuur in de slaapkamer zo’n 18 graden is.

  • Zorg voor voldoende toevoer van frisse lucht in huis. Zet dus ondanks dat het winter is je raam vaak open en houd een luchtroostertje open.

  • Drink voldoende: zorg echt dat je tussen de twee en drie liter vocht per dag binnen krijgt!

Zorg goed voor jezelf

Rust zoveel mogelijk uit (en ja, we weten dat het makkelijker is om de duplo-voorraad van je kind te wassen dan om als moeder echt uit te rusten). Een gezond en fit lichaam is namelijk eerder van een verkoudheid af dan een oververmoeid lijf.

Pak rust waar het kan en zorg goed voor jezelf. Drink veel water en thee en eet zoveel fruit en groenten als je kan.

Zo, dan ga ik nu even daad bij het woord voegen, met mijn benen omhoog aan een mok kippenbouillon lurken, terwijl de vaatwasser de inhoud van het speelgoedkeukentje van mijn peuter schoonspoelt. Sterkte allemaal, het is bijna maart!

Hebben jullie een gouden tip om verkoudheid zoveel mogelijk te voorkomen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50