Tips voor als je kinderen elkaar steeds in de haren vliegen
- De Kinder- en Opvoedcoach
- in Opvoeding
- 0
- 8436
- 30/07/2022
Opvoeden valt niet mee. Als moeder vraag je je regelmatig af of je het wel goed doet, of hoe je een bepaalde situatie beter aan zou kunnen pakken. Onze kinder- en opvoedcoach Roos, beantwoordt opvoedvragen van lezers.
Deze keer geeft ze antwoord op de vraag van moeder Jessica, die met haar handen in het haar zit vanwege haar ruziënde kinderen:
Jessica: "Ik heb twee schatten van een kinderen. Ze zijn allebei even lief, mooi en speciaal en er zijn echt genoeg momenten waarop ze lief zijn voor elkaar. Alleen maken ze toch ook wel erg veel ruzie. Mijn oudste dochter is net vijf geworden en de jongste is 19 maanden. Het is een moeilijk leeftijdsverschil om samen te spelen, maar dat willen ze wel graag. Echter spelen ze niet op het zelfde niveau en dat veroorzaakt conflicten. De oudste begrijpt niet wat de jongste allemaal wel en niet kan. En de jongste vindt op haar beurt de oudste te wild.
Ook is mijn oudste erg jaloers naar de jongste toe. Ze ziet namelijk dat de jongste hulp krijgt bij dagelijkse dingen zoals aankleden en eten en verschonen. Dat doen we voor haar niet meer, al plannen we juist momentjes met haar in. Ook doe ik dagelijks wel met beide afzonderlijk en met beide meisjes samen iets leuks. Ik vind dat ik de aandacht zo goed als mogelijk is verdeel, maar mijn dochter blijft zich achtergesteld voelen en dat reageert ze vervolgens op haar jongere zusje af.
Ze duwt, trekt en tilt steeds met haar zusje, waar ik dus boos van word. Mijn jongste begint inmiddels al te schreeuwen zodra grote zus in de buurt komt. Ook bijt ze letterlijk van zich af... Mijn dochters kunnen niet samen delen, dit zorgt onderling ook voor veel ruzie. Ik zou zo graag willen dat ze iets minder ruzie maakte want dit is voor niemand leuk. Hoe kan ik er voor zorgen dat ze elkaar wat meer respecteren en met rust laten?"
Een duidelijk en herkenbaar verhaal. Roos, onze kinder- en opvoedingscoach weet gelukkig wel raad.
Roos:
"Ai, ruziënde kinderen zijn voor niemand leuk, zoals je al zegt, zeker als het de hele dag strijd is. Believe me, ik weet er alles van! En ik geloof je ook meteen dat het ook geweldige kids zijn hoor. Dit hoort er nu eenmaal vaak bij met kinderen. Zeker als ze heel verschillend zijn, zoals je al vertelt.
Jaloezie
Het klinkt alsof je al heel goed bezig bent: je bent je er bewust van dat je niet één van de twee veel meer aandacht geeft en je hebt aardig in de smiezen wat er gebeurt zo te horen. Het feit dat je oudste jaloers is is niet raar. Ze heeft je een tijd voor zichzelf gehad en nu moet ze je delen, met een meisje dat steeds meer ruimte inneemt en steeds beter voor zichzelf op kan komen. Dat is lastig, maar gaat vanzelf over als je blijft doen zoals je nu doet: met beide ook regelmatig alleen iets doen en benoemen dat je van allebei houdt, het zijn jouw meiden!
Rol als grote zus
Een tip die in dit soort situaties goed werkt is om je grote dame nog groter te maken. Benadruk haar rol als grote zus. Laat haar meehelpen als er dingen moeten gebeuren en maak haar groot in wat ze doet. Laat haar later naar bed gaan dan het kleintje en benoem het wanneer zij iets ‘speciaals’ mag wat bij haar leeftijd past, wat de kleine nog niet mag (bijvoorbeeld als de jongste er niet is samen met haar een filmpje kijken wat zusje nog niet mag zien omdat ze wat jonger is). Ook kun je benoemen hoe fijn het is voor haar kleine zusje dat ze zo’n grote zus heeft. Die al zo veel kan, die al zoveel weet. Op die manier zal ze trotser worden op haar grote zussen-rol en zich daar meer naar gaan gedragen. Dat is namelijk wat je wil. De kleinste kun je nog erg weinig uitleggen van wat voor effect haar gedrag heeft op de ander, daar kan ze nog helemaal niets mee. Je meiske van 5 is ook nog erg jong maar zal al iets meer snappen. Al is dit ook voor haar nog knap lastig. Ook met 5 jaar bestaat er vooral het hier-en-nu en het eigen gevoel.
Tip 2
Tip twee zou zijn een grote rol behang te kopen en ze daar achter te plakken. Grapje natuurlijk. Al zou je het af en toe best willen doen ;-)
Ik denk dat het goed is dat je het in de gaten houdt als ze samen spelen, ingrijpt als het te ver gaat en aan beiden goed benoemt wat wel en niet oké is in het samenspelen. De clou is namelijk dat ze het nog moeten leren. En niets zo fijn als dit te leren in je eigen, veilige, omgeving met je zus(je) en moeder of vader in de buurt. En dat zal vast nog een goed aantal keer ‘fout’ gaan, maar mijn motto is: pas als je valt, kun je leren opstaan. Ze hebben dat ‘leren’ echt nodig. Jij geeft als ouder de grenzen: wat wel en wat niet. En natuurlijk heel belangrijk om te benoemen wat er goed gaat!
Daar zijn zusjes voor
Waarschijnlijk zullen ze elkaar de komende 15 jaar nog regelmatig in de haren vliegen… om een half uur later weer de beste vriendinnen te zijn. Dat zijn zusjes voor je.
Houd in gedachten dat dit ‘sociale oefenen’ met elkaar iets is wat echt goed voor ze is. En: zorg voor genoeg rust voor jezelf! Dit zijn namelijk de tijden dat je als moeder wel eens gillend gek kan worden en dat je eigen lontje ook steeds korter wordt. Zorg voor genoeg ontspanning door dingen voor jezelf te doen: naar vriendinnen, sporten, sauna, wat dan ook. Dat helpt jou je hoofd koel te houden zodat je er voor de meiden kunt zijn als ze je nodig hebben.
Heb jij ook een opvoedvraag die je graag aan Roos zou willen stellen? Dat kan! Stuur een mailtje naar laura@babybytes.nl waarin je duidelijk je probleem uitlegt. Roos kiest iedere keer zelf een vraag uit die ze zal beantwoorden.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)