Toch je baby laten huilen totdat hij in slaap valt?
- Redactie
- in Baby
- 17
- 135669
- 19/06/2020
Wat doe jij met je baby als hij ‘s nachts wakker wordt? Ga je meteen troosten, neem je 'm in bed, laat je ‘m huilen totdat hij weer in slaap valt? Hoe hartverscheurend het soms kan zijn, de laatste optie blijkt uit onderzoek toch het beste te zijn voor je kind (en ook voor jou!).
Mijn oudste was een ramp qua slapen. Elke nacht werd hij twee uur voordat de wekker afging wakker. Na een jaar waren mijn man ik gebroken. We hadden er voor ons gevoel alles aan gedaan om ‘m proberen door te laten slapen, behalve die ene optie: laten huilen.
Lees ook:
Praktische tips: hoe overleef je gebroken nachten?
Ik kon het niet, mijn man ook niet, maar uiteindelijk op aanraden van het consultatiebureau toch gedaan. De eerste nacht huilde hij maar liefst anderhalf uur voordat hij in slaap viel. Dat gekrijs...hartverscheurend! Ik had het echt heel moeilijk. Is dit nu echt wel de juiste oplossing? Moeten we toch niet even een aai over zijn bolletje geven? Maar we bleven volhouden. Op gegeven moment was het stil. Hij sliep. De volgende nacht huilde hij een uur en de dag erna een half uur. Daarna was het klaar: hij sliep ‘s nachts door! Wat fijn, wat goed! Wat waren we blij! Waarom hadden we dit niet veel eerder gedaan?
Zielig
Tja, omdat het zo zielig is. En dat vinden veel meer ouders die lopen aan te modderen met een kind dat ‘s nachts niet wil doorslapen, blijkt uit Australisch onderzoek. Zo google je je suf en je leest meestal verhalen dat het zo’n wrede manier is en dat het alleen maar stress oplevert bij het kind (en natuurlijk ook bij jou).
Nu blijkt uit dat nieuwe onderzoek dat het wel meevalt met stress bij baby’s. Sterker nog: het is de beste methode voor je kind om te leren door te slapen, meldt Popsugar.com.
Drie slaapmethodes
Aan het onderzoek deden 43 stellen mee, die allemaal een kind tussen de zes en zestien maanden hadden die met slaapproblemen kampten. de onderzoekers verdeelde de ouders in drie groepen. Een groep kreeg de opdracht om hun kind te laten huilen totdat hij in slaap zou vallen. De tweede groep moest hun kind gecontroleerd laten huilen, dat wil zeggen: eerst kom je na een minuut troosten, vervolgens na twee minuten etc. Je stelt het moment dat je even gaat checken steeds langer uit.
De derde groep kreeg de opdracht om hun kind pas op het moment dat het normaal gesproken in slaap valt, naar bed te brengen. Dat moment moet je dan steeds verder uitstellen om zo de slaapdruk op te bouwen.
Sneller in slaap vallen
Drie maanden later bleek dat de eerste groep, die hun kind liet huilen totdat het in slaap viel, het meeste profijt van deze methode had. Hun kinderen sliepen gemiddeld vijftien minuten sneller in dan de andere kinderen. Ook de methode van de derde groep werkte goed, alleen kregen de kinderen van de eerste groep meer slaap.
Durf jij het aan om je kind te laten huilen totdat het in slaap valt?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (17) Stuur een bedankje