Toxoplasmose tijdens je zwangerschap: wat zijn de symptomen?

Toxoplasmose tijdens je zwangerschap: wat zijn de symptomen?

Als je in verwachting bent, wil je niets liever dan een veilige en gezonde omgeving voor je baby creëren. Maar wist je dat een ogenschijnlijk onschuldige infectie, genaamd toxoplasmose, ongemerkt een risico kan vormen tijdens je zwangerschap? Hoewel het meestal onschuldig verloopt bij volwassenen, kan deze parasiet wél schade aanrichten bij een ongeboren kindje. Daarom is het belangrijk om te weten wat de symptomen zijn, hoe je besmetting kunt oplopen en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Wat is toxoplasmose eigenlijk?

Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet: 'Toxoplasma gondii.' Deze parasiet komt vooral voor bij katten, maar ook in rauw vlees, ongewassen groente of fruit en aarde. Tijdens je zwangerschap kan een eerste besmetting met toxoplasmose ervoor zorgen dat de parasiet via de placenta bij je baby terechtkomt. Dit kan, afhankelijk van het moment in de zwangerschap, leiden tot milde of ernstige complicaties.

Hoe herken je toxoplasmose tijdens je zwangerschap?

Het lastige aan toxoplasmose is dat je er vaak weinig of niets van merkt. Toch zijn er signalen die kunnen wijzen op een besmetting. Deze lijken sterk op een milde griep en zijn daardoor makkelijk over het hoofd te zien. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vage spierpijn of hoofdpijn
  • Lichte koorts
  • Opgezette klieren in je hals
  • Vermoeidheid die langer dan normaal aanhoudt
  • Algeheel gevoel van ‘niet lekker zijn’

Tijdens je zwangerschap is het dus extra belangrijk om alert te zijn op dit soort klachten, vooral als je weet dat je risico hebt gelopen (bijvoorbeeld door contact met katten of het eten van rauw vlees).

Wat zijn de gevolgen voor je baby?

Een toxoplasmose-infectie tijdens de zwangerschap kan op het eerste gezicht geen directe klachten veroorzaken bij je kindje. Maar de gevolgen kunnen zich later uiten, of in sommige gevallen al direct na de geboorte zichtbaar zijn. De ernst hangt sterk af van wanneer in de zwangerschap de besmetting plaatsvindt.

  • In het eerste trimester is de kans op besmetting klein, maar de gevolgen kunnen ingrijpend zijn, zoals een miskraam of hersenbeschadiging.
  • In het tweede trimester neemt het besmettingsrisico toe, met mogelijke schade aan bijvoorbeeld de ogen of het zenuwstelsel.
  • In het derde trimester is besmetting het meest waarschijnlijk, maar dan zijn de gevolgen vaak milder.

Soms worden symptomen pas later in het leven van je kind duidelijk, zoals gehoorverlies, slechtziendheid of leerproblemen.

Wat kun je doen om toxoplasmose tijdens je zwangerschap te voorkomen?

Gelukkig kun je veel doen om de kans op toxoplasmose tijdens je zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Dit zijn een aantal praktische tips:

  • Eet geen rauw of rosé vlees – dus geen filet americain, tartaar of carpaccio
  • Was groente en fruit grondig, ook als ze verpakt zijn
  • Draag handschoenen bij tuinieren of het werken met zand of aarde
  • Laat de kattenbak door iemand anders verschonen (en zo niet: gebruik handschoenen!)
  • Vermijd contact met zwerfkatten of jonge katten
  • Was je handen goed na het koken en houd rauw vlees gescheiden van andere producten

Door deze gewoontes aan te nemen, kun je jezelf en je kindje beschermen tegen toxoplasmose tijdens je zwangerschap.

Wat als je denkt dat je besmet bent?

Heb je tijdens je zwangerschap klachten die kunnen wijzen op toxoplasmose? Of ben je misschien per ongeluk in contact gekomen met risicobronnen? Neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts. Met een bloedtest kan snel worden vastgesteld of je al eerder in aanraking bent geweest met de parasiet, of dat je recent besmet bent geraakt. In sommige gevallen kan behandeling met medicijnen worden gestart om risico’s voor de baby te beperken.

Toxoplasmose tijdens je zwangerschap is misschien niet iets waar je dagelijks bij stilstaat, maar het is zeker de moeite waard om je bewust te zijn van de risico’s. Met een paar simpele aanpassingen in je dagelijkse routine kun je al veel ellende voorkomen. En onthoud: twijfel je ergens over? Dan is het altijd goed om je verloskundige om advies te vragen. Jij en je baby verdienen de beste zorg.

Heb jij tijdens je zwangerschap te maken gehad met toxoplasmose of heb je tips om besmetting te voorkomen? Deel jouw ervaringen of vragen met ons in de reacties!

Lees ook

 

Ernstige infectie van het RS-virus met twee vaccins te voorkomen
Hoe behandel je een schimmelinfectie als je zwanger bent?

Lekker luisteren: thuis of in het ziekenhuis bevallen?

 

Bron tekst: 

RIVM, Apotheek.nl en ​Ouders van Nu 

Bron beeld: Pexels.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

jongens en meisjes