Traumatische bevalling? Ligt waarschijnlijk aan slechte communicatie
- Betty
- in Bevalling
- 6
- 12054
- 11/06/2017
Tussen de 10 en 20 procent van de vrouwen houdt een traumatisch gevoel aan hun bevalling over. 1 tot 3 procent houdt zelfs een posttraumatische stressstoornis over aan haar bevalling. Je zou kunnen denken dat dit te maken heeft met de hoeveelheid pijn die ze hebben gehad of met de eventuele aanwezigheid van zware medische ingrepen. Dit blijkt echter niet zo te zijn: een slechte communicatie tijdens de bevalling blijkt de grootste aanleiding voor een traumatisch gevoel.
Claire Stramrood (gynaecoloog in opleiding aan het UMC Utrecht) en Martine Hollander (gynaecoloog in het Radboudumc) vroegen zich af hoe traumatische bevallingen voorkomen konden worden. Hiervoor ondervroegen ze ruim tweeduizend vrouwen die met een dergelijk gevoel op de geboortedag van hun kind terugkeken. Hun bevindingen werden gepubliceerd in vakblad Archives of Women's Mental Health.
Uitleg
Artsen denken vaak dat vrouwen medische ingrepen als angstig kunnen ervaren. Dit blijkt uit onderzoek echter nog wel mee te vallen, zolang ze zich maar veilig en gesteund voelen kunnen vrouwen de pijn en ingrepen prima aan. Als ze weten wáárom of dát er iets gebeurd, kunnen ze het handelen. Makkelijker gezegd dan gedaan: de eerste prioriteit is echter vaak dat moeder en baby ongeschonden uit de strijd moeten komen en dat iedere seconde hierin telt.
Toch zouden Stamrood en Hollander willen aanraden om - zolang verantwoord - toch een paar seconden te nemen om uit te leggen wat er gebeurt, of dát er iets gebeurd. "Desnoods zeg je: er gaan nu heel snel allemaal dingen gebeuren en ik vertel je later rustig waarom, laat het nu maar even over je heen komen. Zo'n zinnetje maakt misschien wel het verschil voor hoe de vrouw haar bevalling ervaart." legt Stamrood uit.
Controle verliezen
Vooral het gevoel van controle verliezen noemen veel vrouwen als meest traumatische onderdeel. Vrouwen schrijven tegenwoorden wel eens een bevallingsplan en denken na over hoe ze deze spannende gebeurtenis voor ze zien. Dit loopt meestal echter uit op een teleurstelling, aangezien een bevalling niet te plannen is. "Wat wel belangrijk is," zegt Stamrood, "Een verloskundige of gynaecoloog die uitleg en keuzes geeft."
Nazorg
Ook de nazorg wordt door veel vrouwen als ontoereikend omschreven. Vaak hebben ze niet het gevoel dat ze ergens terecht kunnen met hun verhalen over de traumatisch verlopen bevalling. Hier zou meer aandacht voor moeten zijn.
Met welk gevoel kijken jullie terug op de bevalling? Heb je het idee dat er voldoende is uitgelegd/gevraagd?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (6) Stuur een bedankje