Tweetalige opvoeding, zo pak je het aan!

Tweetalige opvoeding, zo pak je het aan!

Veel gezinnen in Nederland zijn tweetalig. Wil je je kind tweetalig opvoeden, bijvoorbeeld omdat jij of je partner een andere moedertaal hebben of jullie in het buitenland wonen? Zo pak je het aan.

Twee manieren van tweetalig opvoeden:

Tweetalige opvoeding kan op twee manieren: successief of simultaan.

  • Successief: de tweede taal leren aan het kindje als hij of zij de eerste taal goed beheerst.
  • Simultaan: ook wel bekend als de One Parent One Language methode. Jij praat bijvoorbeeld Engels met je kind en je partner Nederlands en niet anders.

Tips tweetalig opvoeden:

Het leren van een tweede taal kan uitdagend zijn. Het is belangrijk dat je kind gemotiveerd is en de taal ook daadwerkelijk wil gebruiken. Als je kind een band voelt met het land waar de taal gesproken wordt leert je kind meestal sneller.

Laat je kindje zo veel mogelijk doen met de taal. Dit kan door middel van boeken, spelletjes en muziek. Zo krijgt je kind een positieve associatie met de taal. Begin dan ook zo vroeg mogelijk met voorlezen in een andere taal.

Daarnaast is het belangrijk dat een van de ouders de taal perfect beheerst. Een kind wat tweetalig wordt opgevoed leert veel door te luisteren en te doen in de praktijk met de ouder(s). Als je de taal niet perfect beheerst neemt je kind de eventuele foutjes en verkeerde uitspraak over. Probeer dan ook consequent jouw taal te spreken tegen je kind, anders kan het misschien verwarrend worden. Je kan ook vaste momenten en dagen afspreken dat je de tweede taal spreekt. Dan zit er wel een regelmaat in de tijden dat de taal gesproken wordt.

Je zou je kindje ook bij een tweetalig kinderdagverblijf of peuterspeelzaal aan kunnen melden, maar dit ligt eraan of er iets in de buurt ligt.

Nadelen van tweetalig opvoeden:

Veel nadelen van tweetalig opvoeden zijn er eigenlijk niet. Je kindje kan alleen een stille periode hebben op een jongere leeftijd maar dat wordt zo weer ingehaald want je kind neemt nog steeds de informatie op. Daarnaast is het voor de ouder die de tweede taal niet spreekt lastig. Als je kind straks ouder is wil je ook niet dat jij niet verstaat wat je kind en je partner aan het bespreken zijn dus probeer de taal mee te leren met je kind. 

Lees ook:

Als je ouders het niet eens zijn met de opvoeding

Als anderen zich niet bemoeien met jouw opvoeding!

Beeld: Canva

Bron: ad

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50