Urineverlies tijdens je zwangerschap! Oeps!

Urineverlies tijdens je zwangerschap! Oeps!

Oeps! Urineverlies tijdens je zwangerschap. Niemand zit daar op te wachten. Het kan al gebeuren met lachen, hoesten of niezen. 

Bij mijn eerste zwangerschap had ik er nog geen last van, maar blijkbaar was de boel daaronder toch een beetje verzwakt. Want in het derde trimester van mijn tweede zwangerschap, kreeg ik last van urineverlies. Tja, ik geef het maar toe... 

Ongemakkelijk

Het vervelende was dat ik in die periode last had van een kuchje. Dat was helemaal niet handig, want ik kreeg dus steeds meer last van urineverlies. Héél ongemakkelijk! Mijn grootste angst was dat dit na de zwangerschap blijvend zou zijn, maar dat werd me gelukkig bespaard. Vrij snel na de bevalling kreeg ik het weer onder controle.

Oorzaken

Tot mijn grote opluchting bleek ik niet de enige te zijn die met deze zwangerschapskwaal te maken kreeg. Het komt vaker voor dan je denkt. Tijdens de laatste maanden van een zwangerschap heeft een derde van de vrouwen last van incontinentie. Maar waardoor wordt het urineverlies veroorzaakt? 

Er zijn twee oorzaken: 

De extra druk op je bekkenbodem 

Hoe groter je baby en je baarmoeder worden, hoe groter de druk op je bekkenbodem. Als je lacht, hoest of niest of alles tegelijkertijd, dan merk je dat je wat urine kunt verliezen, omdat je sluitspier en je bekenbodem niet genoeg tegendruk kunnen geven. Ook merk je dat je vaker naar het toilet moet. 

De bekkenbodem die verslapt 

Door de zwangerschapshormonen verslappen de bekkenbodemspieren en het weefsel om je lichaam alvast voor te bereiden op de bevalling. Nadeel is dat je ongewild urine kan verliezen. 

Urineverlies (meestal) niet blijvend

Gelukkig is urineverlies na de bevalling meestal niet blijvend. Bij meer dan de helft van de vrouwen is het een half jaar na de bevalling weer verdwenen. Mocht er geen verbetering komen, dan kan het zijn dat er een andere oorzaak is. Neem dan contact op met je huisarts.

BabyBytes-deskundige en postpartum specialist Tilda Timmers vertelde dat zij er na de geboorte van haar kinderen blijvend last van bleef hebben. ‘Niet alleen met lachen of niesen, plaste ik in mijn broek. Nee, met alles. Ik kon nooit spontaan mee rennen met mijn kindjes in de speeltuin of springen en dansen of even gek doen. Dan moest mama even naar boven om zich te verschonen. Op een trampoline of springkussen kon ik al helemaal vergeten. Rennen voor de trein? Forget it!’

Operatie

Ze onderging een TVT-procedure en werd ook haar blaas gelift. Bij een tvt-procedure wordt via de vagina een kunstofbandje onder de plasbuis geplaatst.

‘Gelukkig is alles goed gegaan en is de ingreep geslaagd! Achteraf is de operatie mij enorm meegevallen. Ik was gewaarschuwd voor hevige pijn in mijn liezen. Dit viel me alles mee en was met pijnmedicatie goed te doen. Ik was na twee dagen weer thuis en na een week liep ik buiten weer een klein rondje.’

Heb jij tijdens je zwangerschap en/of na je bevalling last gehad van urineverlies?

Lees ook:

Hoe incontinentie mijn leven beheerste
15 verassende dingen die vrouwen in hun derde trimester ervaren

Lekker luisteren: de BabyBytes bevallingsverhalen podcast

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50