Vaste bedtijden of aantal uren slaap: wat is belangrijker?
- Chantal
- in Lifestyle
- 0
- 102
- 6 uur
Wat vind jij belangrijker: dat je kind elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaat of dat hij genoeg aantal uren slaap krijgt, of misschien wel beide? Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek is gebleken wat het meest ertoe doet.
Slaap heeft invloed op van alles: op de groei, de hersenontwikkeling, het verwerken van gebeurtenissen van de dag... Niet zo gek dat veel ouders zich zorgen maken of hun kind wel genoeg slaap krijgt. Maar wat is nu precies het belangrijkste als het om slaap gaat? Is het elke avond op tijd naar bed? Is het het aantal uren slaap? Of is het misschien iets heel anders?
Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek dat werd gepubliceerd in het Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics, blijkt dat één aspect misschien wel belangrijker is dan we dachten: een vaste bedtijd en een consequente bedtijdroutine.
Onderzoek
Het onderzoek is onderdeel van het Penn State INSIGHT-onderzoek, dat kijkt naar gezonde groei bij jonge kinderen. Onderzoekers bestudeerden 143 zesjarige kinderen. Ze kregen een stressvolle taak en een groepsactiviteit. Sommige kinderen hadden een vaste bedtijd en routine, anderen niet. Voorafgaand aan de test droegen de kinderen een smartwatch die hun bedtijd, het tijdstip van opstaan, de slaapkwaliteit en de totale slaaptijd registreerde.
Wat bleek? De kinderen met een vaste bedtijd presteerden beter in de testen. Eén test vroeg de kinderen om een speelgoedkist te openen met sleutels die niet werkten (wat frustratie kon opwekken). De andere test was een samenwerking met hun ouders om een fotolijstje te versieren.
Kinderen met een regelmatige bedtijd werden minder gefrustreerd bij de eerste test en vertoonden geen antisociaal gedrag, zoals schreeuwen, boos worden of weigeren mee te doen, bij de samenwerking. Het opvallendste: hoe meer de bedtijden varieerden, hoe slechter de kinderen presteerden.
Vaste bedtijden belangrijker dan hoeveelheid slaap
Volgens onderzoeker Adwoa Dadzie kunnen kinderen met een vaste bedtijd hun emoties en gedrag beter reguleren. Kinderen met onregelmatige bedtijden waren juist impulsiever en hadden minder controle over hun gedrag. Een verschil van 20 minuten in bedtijd zorgde al voor een behoorlijk verschil: kinderen waarbij de bedtijd varieerde binnen twintig minuten presteerden veel beter dan kinderen die een bedtijdroutine hadden met een spreiding van twee uur.
Misschien verrassend: het aantal uur slaap en kwaliteit van de slaap hadden géén grote invloed op hoe de kinderen zich tijdens de tests gedroegen. Het belangrijkste was dus de regelmaat.
Onderzoeker Orfeu Buxton benadrukt: “Ouderlijk gedrag maakt uit. Wanneer ouders duidelijke structuren bieden en op de behoeften van hun kind inspelen, zie je betere resultaten in gedrag, zelfs jaren later.”
Vaste bedtijd
Dit onderzoek is overigens niet het eerste dat wijst op het belang van een vaste bedtijd. Een studie uit 2023 met 60.000 deelnemers in Groot-Brittannië liet zien dat slaapregelmaat zelfs een grotere impact had op de algehele gezondheid dan de aanbevolen acht uur slaap per nacht. Mensen met een regelmatige bedtijd hadden een lager risico op sterfte, terwijl de slaapduur dat risico niet verlaagde.
Kortom: een vaste bedtijd is niet alleen goed voor kinderen, maar ook voor volwassenen!
Hoe oud is jouw kind en wat is zijn bedtijd?
Lees ook:
Een ziek kind en slapen: slaapcoach Janine heeft tips
Wat doe je als je kind gaat huilen als hij naar bed moet?
Lekker luisteren: podcast over vroeggeboorte
Bron: Scarymommy.com
Beeld: AI, Midjourney
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)