Verloopt de borstvoeding niet soepel? Hier zijn 8 tips

Verloopt de borstvoeding niet soepel? Hier zijn 8 tips
  • in Voeding
  • 2
  • 846
  • 11/08/2024

De kleine baby is geboren en je wilt graag borstvoeding geven. Maar wat als dit niet lukt? Hieronder staan 8 tips om borstvoeding op gang te helpen. 

Bij borstvoeding is het belangrijk dat de melkproductie goed op gang komt. Hoe? Door middel van het zogenaamde toeschietreflex. Dit toeschietreflex wordt veroorzaakt door het hormoon oxytocine dat uitgescheiden wordt. (Dit hormoon komt overigens ook vrij tijdens een orgasme en bij de bevalling waarbij het de weeën opwekt.) De spieren om de melkklieren en de melkkanalen trekken samen wat de melk naar voren duwt: dit is dus het zogenaamde reflex. Als tijdens het kolven en/of voeden geen toeschietreflex plaatsvindt, komt de borstvoeding niet op gang. Om de kans dus zo groot mogelijk te maken dat dit hormoon zich gaat uitscheiden, kunnen de volgende tips helpen:

Rust & privacy

Het allerbelangrijkste is dat je rustig en ontspannen bent. Dit zal niet zijn wanneer je vriendinnen of je schoonmoeder naast je bed staan om zich ermee te bemoeien en je van ‘goedbedoeld’ advies voorzien. Zorg daarom dat je alleen bent in een rustige ruimte, met eventueel wat ontspannende (achtergrond)muziek.

Warmte

Het is erg belangrijk dat je je in een warme ruimte bevindt. Het hormoon komt namelijk minder goed vrij wanneer jij het koud hebt. Ga bijvoorbeeld lekker in je donzen dekbed liggen en zorg dat je onderlijf in ieder geval goed aangekleed is.

Comfort

Zorg dat je ontspannen bent en lekker zit met een goed kussen in je rug. Zorg ook dat je wat warme thee en wat te eten binnen handbereik hebt. Leg daarnaast wat leesvoer binnen neer, zodat je tussendoor eventueel wat te doen hebt. Borstvoeding vergt het een en ander van je lichaam dus het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Grote kans ook dat je meer honger hebt dan normaal!

Syntocinon-neusspray

Sommige moeders zweren bij de Syntocinon-neusspray. Deze krijg je alleen op recept van de huisarts of gynaecoloog. Deze spray moet je één keer inschieten voordat je gaat kolven en de melk komt na vijf minuten je borst uit. De spray zorgt er namelijk voor dat de melk de melkklieren in wordt geperst. Je kunt het middel echter niet zomaar gebruiken en al helemaal niet tijdens de zwangerschap omdat het weeën opwekt! Het is echter niet gevaarlijk voor de baby.

Maar wat als de borstvoeding wel op gang komt, maar je baby niet wil drinken?

Lichamelijk contact

Zorg voor veel lichaamscontact tussen jou en je baby. Ga samen in bad en leg hem of haar vaak met zijn/haar naakte lichaampje op jouw blote borst. Zo went hij aan jouw lichaam en maak je hem vertrouwd hiermee.

Melkproductie op gang

De kans is groter dat jouw baby naar de borst grijpt als de melkproductie goed op gang is. Hij zal de borst sneller accepteren als er veel melk in je borst zit. Om de melkproductie te stimuleren kun je gaan kolven met een elektrisch kolfapparaat.

Aanbieden als hij honger heeft

Bied je borst aan als je baby ook echt honger heeft in plaats van dat je je standvastig aan je schema vasthoudt. Als je merkt dat hij hongerg is, is de kans groter dat hij hapt. Luister dus naar de biologische klok van je baby, in plaats van dat ‘m wakker moet maken omdat het ‘tijd is’. Op een gegeven moment krijgen jullie samen vanzelf een ritme. Als je baby echter te lang doorslaapt, moet je ‘m wel na drie uur wakker maken om ‘m te voeden.

Heb geduld

Verwacht alsjeblieft niet dat het direct lukt en raak ook niet in paniek. Het kost waarschijnlijk een paar dagen en dat is oké. Heb geduld en vertrouwen! Lukt het na drie tot vijf dagen nog niet? Dan kun je bijvoorbeeld de hulp inschakelen van een lactatiekundige.

Heb jij nog tips? Deel ze met ons!

Lees ook:

Borstvoeding
10 dingen over borstvoeding waarvan ik wilde dat iemand ze me had verteld

Lekker luisteren: de BabyBytes bevallingsverhalen podcast

Beeld: Canva.com
 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Summer89

    Dit artikel bevat desinformatie. Dat is schadelijk voor vrouwen die borstvoeding willen geven en op internet zoeken naar betrouwbare informatie. Kan het worden verwijderd?

  • Chudo

    Ik weet niet of ik dit zo goed artikel vind.

    Ik mis een hoop informatie. Zoals waar je tegenaan kunt lopen, de stuwing, dat het normaal is dat de 1e dagen nog geen melk is alleen colostrum in minibeetjes, dat je niet hoeft te kolven.

    Vind het maar slap artikel

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50