Verloskundigen niet eens met hervorming geboortezorg
- Redactie
- in Zwangerschap
- 2
- 1767
- 21/06/2016
Verloskundigen, gynaecologen en minister Schippers steggelen over de hervorming van de geboortezorg. Want wie krijgt de touwtjes in handen in de praktijk...? De verloskundigen zien de hervormingen met grote argwaan tegemoet.
Risico's huidige geboortezorg
Op dit moment is het in principe de taak van de verloskundige om moeder en kind voor, tijdens en net na de bevalling te begeleiden. Hij of zij houdt de gezondheid in de gaten, geeft advies en heeft de taak om tijdig eventuele complicaties te signaleren. Eventueel wordt de moeder dan naar de gynaecoloog verwezen. Echter, deze werkwijze leidt tot grote risco’s volgens zorgwaakhond NZa. Vrouwen zouden zo te laat of juist onnodig bij een medisch specialist terechtkomen. Daarnaast is het algemeen bekend dat Nederland vergeleken met de rest van Europa jarenlang een relatief hoge babysterfte heeft gehad. Dankzij een betere geboortezorg en een betere samenwerking is die sterfte inmiddels wat omlaag gegaan, maar nog steeds doen we het slechter dan de Scandinavische landen.
Daarom vindt minister Schippers het tijd om de geboortezorg te verbeteren. Vanaf 2017 introduceert ze daarom een nieuwe manier om de kosten te regelen: per zwangere komt er één potje met geld op één plek beschikbaar. Alle professionals die samen de zorg voor de zwangere op zich nemen, delen dan mee.
Kritiek op veranderingen
Echter, verloskundigen zien dit niet zitten. Daarom tekenden zij massaal een petitie omdat ze bang zijn macht in te moeten leveren. Voorzitter Mieke Beentjes van beroepsorganisatie KNOV zegt erover tegen het AD: “Verloskundigen moeten hun zelfstandige positie en hun ondernemerschap behouden, zodat zorg in de buurt voor zwangere vrouwen blijft bestaan. Dat houdt de keuzevrijheid van de zwangere vrouw in stand en voorkómt medicalisering." Verloskundige Myrna Knol voegt daaraan toe: “Wanneer alleen het ziekenhuis de regie heeft, in plaats van alle zorgverleners, zullen daar meer vrouwen bevallen. Thuis bevallen kost namelijk meer tijd dan op een kraamafdeling waar een verloskundige verantwoordelijk is voor meerdere bevallingen tegelijk.”
De verloskundigen staan met hun mening en visie lijnrecht tegenover de medisch specialisten. Zij geven aan dat Nederland het enige land is waarop de geboortezorg zo wordt uitgevoerd: zwangere vrouwen met een laag risico gaan naar de verloskundige, die met een hoog risico naar de gynaecoloog. En de verloskundige beslist als enige over de doorverwijzing.
Hervormingen
Deze week zal De Kamer over de hervormingen praten. Een woordvoerder van minister Schippers benadrukt dat de samenwerkingsverbonden kunnen kiezen voor de manier van bekostiging. Het oude systeem blijft intact. De bewindsvrouw zelf denkt dat de verloskundige alleen maar een sterkere positie krijgt. “Want ook in de geboortezorg gaan steeds meer taken van de gynaecoloog naar de verloskundige. Niet andersom.”
Hoe denk jij hierover? Denk jij dat de hervormingen goed zijn of juist niet?
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje