Verontrustend: spermaconcentratie westerse man in 40 jaar gehalveerd
- Redactie
- in Kinderwens
- 1
- 4044
- 28/07/2017
Verontrustend nieuws van wetenschappers uit onder andere Denemarken en de Verenigde Staten: de concentratie spermacellen in een ejaculatie van de westerse man is de afgelopen decennia met meer dan de helft afgenomen!
De wetenschappers vergeleken resultaten uit 185 onderzoeken naar de mannelijke vruchtbaarheid die zijn uitgevoerd tussen 1973 en 2011. Hieruit bleek dat het aantal zaadcellen in één ejaculaat met bijna 60 procent (59,3 procent om precies te zijn) is afgenomen! Het gaat hierbij om het sperma van mannen uit Europa, Noord Amerika, Australië en Nieuw Zeeland. Naar de fertiliteit van de mannen uit de rest van de wereld is significant minder onderzoek gedaan. Uit de onderzoeken die wél zijn gedaan, bleek dat er geen opvallend verschil in de spermaconcentratie werd aangetroffen.
Hoger risico op ziektes
Doordat uit andere, recente onderzoeken is gebleken dat een verminderde spermaconcentratie of onvruchtbaarheid gekoppeld kan worden aan een hoger risico op bepaalde ziekten en zelfs een vroegtijdige dood, is dit voor de wetenschappers een grote reden tot zorg. "Vijfentwintig jaar geleden werd de afname van de spermaconcentratie voor het eerst waargenomen," zegt onderzoeker Shanna H. Swan. "Inmiddels is ook aangetoond dat die afname - zelfs in een versneld tempo - is voortgezet."
Nog grotere problemen
Hoofdonderzoeker en epidemioloog Levine doet er nog een schepje bovenop: "Een verminderde spermaconcentratie houdt in dat mannen minder vruchtbaar zijn. Hierdoor kan zo zijn dat er minder kinderen worden geboren en op de lange termijn kan dit zelfs tot het uitsterven van de mens leiden."
Een aanleiding voor de vermindering van de spermaconcentratie hebben de wetenschappers nog niet direct gevonden. Wel is het duidelijk dat roken, alcohol drinken, stress, overgewicht en blootstelling aan chemicaliën geen pósitief effect hebben.
Andere onderzoekers noemen de conclusie van Levine wat voorbarig, maar verontrustend is de uitkomst van dit onderzoek op z'n minst.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje